Jubilejno popotovanje po Levstikovi poti

10. november 2016

Čatež, kjer se popotovanje (po navadi) veselo zaključi.

 Leta 1987 se je po poti spominov na pisatelja in pesnika Frana Levstika (esej  Popotovanje iz Litije do Čateža  je napisal leta 1858) prvič odpravilo 397 popotnikov iz vseh koncev Slovenije. Letos na 30. popotovanju, ki bo v soboto, 12. novembra, pričakujejo blizu 20 tisoč pohodnikov vseh starosti.

Da bo poskrbljeno za varno pot in avtobusni prevoz nazaj, se morajo pohodniki obvezno prijaviti in sicer v starem mestnem jedru Litije na Valvasorjevem trgu, kjer bo začetek pohoda med 6. in 9. uro. Prijave so mogoče tudi na poti ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji. Prijavnina znaša 6 evrov (+ 4 evre  za povratek z avtobusom) in vključuje dnevnik poti (kdo ga še nima), revijo Levstikova pot in jubilejno čepico kot darilo. Organizatorji pohodnikom priporočajo ustrezna (topla) oblačila in primerno obutev.

Pot poteka po ustaljeni trasi in sicer: Litija – Šmartno pri Litiji – Slatna – Jelša – Liberga – Preska… severna pot:  – Grmade – Gobnik – Moravče – cilj na Čatežu (22 km). južna pot: Ježni vrh – Vinji vrh – Poljane – Gradišče pri Primskovem – Sevno – Zagrič – Razbore – cilj na Čatežu (21,5 km).

Cilj pohoda je odprt do 16. ure na Čatežu. Od tam bodo po 11. uri organizirani avtobusni prevozi do železniške postaje v Litiji in naprej v Šentlovrenc, od koder bo proti Ljubljani peljal posebni vlak. 

Na Čatežu se pohod tradicionalno zaključi z Razhodnjo, kulturno prireditvijo, ki se bo na vaškem trgu začela ob 13. uri. Nastopili bodo Občinski pihalni orkester Trebnje, Trebanjske mažorete, MePZ Kres Čatež, MoPZ Vinogradnikov Čatež, Dramska skupina P.L.i.N, Otroška skupina FS Javorje, Ljudski pevci in godci s Polšnika, Čateški m’skvantarji. Slavnostni govornik na jubilejnem pohodu pa bo literarni zgodovinar prof, dr. Matjaž Kmecl.

Ker bo pohod ravno na martinovo soboto, se bo druženje nadaljevalo z veselim martinovanjem v družbi Čateške cvičkove princese Anje Mrhar ter ansambla Pogum.

 Fotografija: s spletne strani  http://levstik.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media