V Strunjan po sadež za zdravje

16. november 2016

 Kaki ali zlato jabolko je zelo zdrav sadež, saj menda vsebuje tridesetkrat več vitamina A kot jabolka in skoraj enako količino vitamina C kot limona, poleg tega še vitamine skupine B ter kalij, magnezij in fluor. Zelo je primeren za okrepitev imunskega sistema proti boleznim in stresu in pomoč pri zdravljenju prehladnih obolenj. poživlja presnovo, znižuje holesterol … Poleg tega je kakijevo drevo edino, ki ga ni treba škropiti proti boleznim in škodljivcem.

V čast temu zares odličnemu sadežu v Strunjanski dolini, kjer rase vsaj tretjina kakijevih dreves pri nas, že šestnajsto leto zapored pripravljajo Praznik kakijev. Turistično društvo Solinar vabi ljubitelje svežega ali predelanega kakija, da se jim pridružijo od petka,  18., do nedelje, 20. novembra. Pred Krkinim centrom Talaso Strunjan bodo od 10. ure naprodaj sveži ali sušeni oziroma predelani kakiji (marmelade, sušeni kakiji, pite, zavitki ipd.). Gajbico neumedenih kakijev bodo na prazniku prodajali po 6 evrov, gajbico umedenih pa po 7 evrov. 

Umetniki bodo razstavili svoja dela in poskrbeli za bogat razvedrilni in kulturni program, gostinci pa za pestro ponudbo primorskih jedi pod šotorom. Poskusiti bo mogoče sladoled, zanimiv pa bo tudi izbor za največji strunjanski kaki. Obiskovalce se lahko udeležijo strokovnih predavanj o gojenju in uporabi kakijev, vodenega ogleda Strunjanskih solin, zvečer zabave z živo glasbo, v nedeljo pa prisluhnejo harmonikarjem. Letos bo prvič organiziran prevoz z vlakcem iz parkirišča v centru do prizorišča prireditve.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media