Vojnik v znamenju jaslic 

30. december 2016

Jaslice s kosmatimi ovčkami

 Če se boste med prazničnimi dnevi mudili na Štajerskem, se le ustavite v Vojniku in se sprehodite okrog mogočne cerkve Sv. Jerneja. Kar na treh bližnjih ulicah so namreč uredili čudovito razstavo jaslic na prostem. Postavljene so na dvorišču vsake hiše, ob njih pa so okrašene smrečice, vsaka zase nekaj posebnega.

Svetloba vse naokrog ...

 Predvsem je vse pohvale vredna ideja, da se krajani in stanovalci okoliških ulic na pobudo Turističnega društva Vojnik složno dogovorijo in sodelujejo pri enotni okrasitvi z lučkami. Jaslice pa prispevajo domačini in ustvarjalci iz različnih krajev, tudi iz tujine. Podobne razstave so imeli v Vojniku že pretekla leta, na pobudo nekdanjega župana, vendar v manjšem obsegu. Letos je menda na ogled več kot 90 jaslic, večina jih je na prostem, v bližnjem v domu sv. Jerneja  pa so na ogled starejše jaslice,  denimo iz papirja ali take, ki bi jih mraz poškodoval. Razstavljene so tudi stare podobice in sveče ter slikopisi otrok.

Polena v vlogi svete družine. Zakaj pa ne?

 Domišljija jasličarjev je neizmerna. Jaslice so narejene iz lesa, gline, slame, kovine, kamna … celo gibljive so vmes. Nameščene so pod lesen kozolček, votlinico iz kamnov, v drevesno duplino ali pod šotorsko krilo, kot so si jih zamislili skavti. Poleg klasičnih postavitev se najdejo tudi precej nenavadne podobe svete družine: namesto figur so debla, kovinske cevi ali svetleče palice. Na smrečicah visijo okraski iz papirja, lesa, volne, gline, celo žogice za tenis so našle svojo praznično vlogo. Zares vredno ogleda. 

Odpadni papir je dober material za  jaslice.

 V sklop Božičnega Vojnika pa sodi tudi bogata dodatna ponudba, prireditve, ki potekajo že ves december, od koncertov, otroških predstav,praznične tržnice, urejen je tudi živalski kotiček, otroci lahko zajahajo ponija …Čudovita razstava jaslic na prostem je na ogled še do 6. januarja.  Posebno čaroben je sprehod po vojniških ulicah, ko se spusti mrak in zažarijo številne luči.

  Besedilo in fotografije: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media