Super hrana zato, ker je naša!

13. januar 2017

Ministrstvo za kmetijstvo je novembra lani začelo s triletnim projektom Naša super hrana, s katerim želi spodbuditi prehranjevanje z lokalno pridelano in predelano hrano, hkrati pa potrošnike seznaniti s sistemom sledljivosti »od vil do vilic«. Slovenska hrana je varna in kakovostna, trdijo na ministrstvu, z nakupom lokalne hrane pa lahko potrošniki pomagajo domačim pridelovalcem in predelavi.

Razlogov, zakaj  kupovati domačo, lokalno hrano je kar nekaj. Sadje in zelenjava lokalnega izvora imata zaradi primerne dozorelosti višjo biološko vrednost, zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika pa tudi višjo hranilno vrednost - torej imata več vitaminov in antioksidantov. Vsebujeta tudi manj pesticidov in manj konzervansov kot hrana, ki prepotuje dolgo pot do krožnika, saj so roki njenega trajanja krajši. Doma pridelani sadeži so bolj zreli, sveži  in polnejšega okusa, četudi na videz niso brezhibni in so manj obstojni.  Pomembna je tudi genska pestrost, saj lokalni proizvajalci gojijo več različnih vrst sadja in zelenjave, s čemer zagotovijo daljšo žetveno sezono, boljši videz in boljši okus pridelkov.

Z nakupovanjem lokalnih pridelkov podpiramo lokalno kmetijstvo, samooskrbo in okolje, kar vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter regionalen razvoj. Z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov pa se ustvarjajo nova delovna mesta. Zagotovo pa ima uživanje lokalne hrane pozitiven vpliv na okolje. Distribucijske poti so krajše, s čemer prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Manj je skladiščenja, kar zmanjša potrebo po embalaži, tako je tudi odpadkov manj.

Označena kakovost 

Na trgovskih policah so  s posebnim znakom izbrana kakovost označeni izdelki, za katere država zagotavlja kontrolirano kakovost in zagotovljeno slovensko poreklo.  Pravzaprav sta znaka dva. Če je proizvod pridelan in predelan v isti državni in tako tudi certificiran, potem se v zaščitnem znaku lahko navede tudi državo pridelave in predelave (npr. Izbrana kakovost – Slovenija …).

 Če pa poreklo osnovne surovine (država pridelave) ni enako državi predelave (osnovna surovina za proizvode je lahko pridelana v eni državi, proizvod pa predelan v drugi državi) se proizvod označi  z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost« brez navedbe imena države. 

 A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media