Dobili smo sodobno družinsko zakonodajo

31. marec 2017

Z objavo v Uradnem listu RS je danes začel veljati Družinski zakonik, ki je po 41. letih nadomestil dosedanji veljavni Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. 

Kot pove že ime, zakonik ureja odnose v družini in med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji. Prinaša nekatere drugačne ureditve in definicije. Družina je denimo v Družinskem zakoniku opredeljena kot življenjska skupnost otroka, ne glede na njegovo starost, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka obveznosti in pravice. Otrok je torej tisti, ki ustvarja družino, oba pa ščiti nova zakonodaja, saj je odločanje o ukrepih za varstvo koristi otrok preneseno iz centrov za socialno delo na sodišča. Sodišča bodo tako odločala o začasnih odredbah in ukrepih trajnejšega značaja, o rejništvu in skrbništvu. Da se lahko sodišča in centri za socialno delo dobro pripravijo na nove vloge bo ta del zakonika začel pravno formalno uporabljati šele po dveh letih.

Takoj pa začnejo veljati določila o vnaprej izraženi volji staršev glede tega, kdo naj poskrbi za otroka v primeru njihove smrti, resoluciji o družinski politiki, svetu za otroke in družino, društvih, ki delujejo v javnem interesu na področju družinske politike in programih v podporo družini. 

Zakonik uvaja mediacijo v družinskih zadevah, ki je namenjena mirnemu reševanju družinskih sporov. Izraz roditeljska pravica v zakoniku zamenjuje izraz  »starševska skrb«, ki bolje označuje celoto pravic in obveznosti v razmerju staršev do otrok. Na področju sklepanja zakonske zveze zakonik v precejšnji meri ohranja veljavno ureditev, prinaša pa nekaj sprememb, denimo bodoča zakonca lahko skleneta zakonsko zvezo samo pred matičarjem brez prisotnosti prič in pooblaščenca; bolj bodo upoštevane želja zakoncev glede sklepanja zakonske zveze izven uradnih prostorov, v določenih primerih se lahko zakonska zveza razveže pred notarjem.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media