Je najboljša prav vaša potica?

3. april 2017

Pravijo, da kolikor je gospodinj, toliko je različnih receptov in nadevov za najbolj tradicionalno slovensko sladico - potico. Katera pa je res tista najboljša, bodo preverjali na Gradu Otočec. Na velikonočni četrtek, 13. aprila, bodo namreč pripravili prvi veliki Festival velikonočne slovenske potice.  

 Ni pomembno, ali vam je spretnost peke potice zaupala mama, babica, soseda ali prijateljica, ste recept zanjo našli v kateri od imenitnih kuharskih knjig, na spletnem portalu, pri frizerju ... ali pa ste si ga izmislili sami. Gotovo znate pripraviti izviren nadev, nedvomno vanj vmešate prav tiste sestavine, ki dajo potici izjemen okus. Ni nujno, da je klasičen orehov, lahko je skutin, pehtranov, lešnikov, rozinov, čokoladni, medeni ... Prepustite se domišljiji, le to pazite, da jo boste spekli v primernem modelu (okroglem, s pokončnimi žlebovi in luknjo na sredini), da bo vaša potica res prava, slovenska, svetujejo organizatorji iz Term Krka. 

Častno pokroviteljstvo festivala je prevzel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, saj je ministrstvo sprožilo postopke za zaščito slovenske potice kot slovenske zajamčene tradicionalne posebnosti.

Udeležbo prijavite preko obrazca na spletni strani www.terme-krka.si. Izpolnjenega pošljite po elektronski pošti  ali na dopisnici na naslov Terme Krka, Marketing, Novi trg 1, Novo mesto. Če želite sodelovati na festivalu, prinesite svojo potico v četrtek do 9. ure zjutraj (ali že dan prej) na Grad Otočec. Pod drobnogled jo bo vzela strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, mednarodno priznana senzorična ocenjevalka živil in nekdanja profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti, ter Dejan Pavlič, chef de cuisine na Gradu Otočec.
Avtorji treh najboljših potic bodo prejeli posebna priznanja na prireditvi, ki se bo začela ob 12. uri. Dogodek pa bo imel tudi dobrodelno noto, saj bodo vse potice na prireditvi prodali. Zmagovalne tri celo na posebni dobrodelni dražbi, ki jo bo vodil Mitja Meršol. S celotnim izkupičkom pa bodo organizatorji pomagali ljudem v stiski iz lokalnega okolja.

Foto: Matej Jordan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media