Od jezera do jezera

11. april 2017

Bralci Vzajemnosti pred Mestnim gledališčem v Celovcu.

Avstrija slovi po številnih jezerih, samo na Koroškem jih je menda čez 200. Največja izmed njih smo se na sončno aprilsko soboto odpravili raziskovati bralci Vzajemnosti. Kar za dva avtobusa se nas je nabralo in res smo videli veliko vode, a še mnogo drugega. Kompasovi vodnici Majda in Lili pa sta poskrbeli zato, da smo tudi izvedeli veliko zanimivega.

Največje in najbolj mondeno Vrbsko jezero (Wörthersee) nas je od postanka v Vrbi spremljalo vse do Celovca. Tu nas je pričakal upokojeni profesor Jože Wakounig, nekdanji predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev in Zbora narodnih predstavnikov in nas popeljal po mestnih znamenitostih, ki so kakorkoli povezane s Slovenijo in Slovenci. Na stopnicah pred Mestnim gledališčem je nastala skupinska fotografija izletnikov.

Ustavili smo se tudi ob vojvodskem prestolu na Gosposvetskem polju, nato pa smo se po zaviti cesti popeljali precej visoko do vasi Krka (Gurk). Tu sta lepo obnovljena nekdanji samostan benediktink in cerkev, ki ju je dala zgraditi sv. Ema Krška. Med drugim smo si ogledali postni prt, s katerim je po stari koroški navadi v času pred veliko nočjo prekrit glavni oltar in je menda najstarejši na Koroškem.

Pot smo nadaljevali do Osojskega jezera (Ossiacher See), drugega po velikosti. Nekdanji mogočen samostan ob njem je spremenjen v hotel, ob cerkvi pa je grob poljskega kralja Boleslava II., ki mu je naš Anton Aškerc namenil pesnitev Mutec Osojski.

Med potjo do tretjega največjega jezera smo se peljali še mimo dveh  manjših, jezer Afritzer See in Brennsee. Ob koncu potepanja po avstrijskem Koroškem  pa smo se na kratko ustavili še ob najglobljem in zato tudi najhladnejšem Milštastskem jezeru (Millstätter See).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 

  

Besedilo in fotografije: Anita Žmahar in Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Festival se poslavlja do naslednjega oktobra 
29. september 2017 »Bilo je živahno, pozitivno, pa...

Vrbina je potopljena
11. avgust 2017 V julijski Vzajemnosti smo...

Se vidimo na srečanju drugo leto
8. junij 2017 Tretji dan srečanja smo se s...

Navdušeni nad vožnjo s trupicami
7. junij 2017 Drugi dan druženja so si bralci...

V Neumu se je že prvi dan pelo in plesalo
6. junij 2017 Letošnje srečanje bralcev in...

 


Vaši komentarji


© 2017 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media