Priznanja zaslužnim meščanom

10. maj 2017

Prejemniki priznanj MOL za leto 2017.

Ob prazniku Ljubljane, 9. maju, je župan Zoran Janković na slavnostni seji Mestnega sveta MOL podelil najvišja priznanja mesta. Dosežki in zasluge prejemnikov pa segajo daleč preko meja slovenskega glavnega mesta. 

 Naziv častna meščanka Ljubljane je prejela pediatrinja in psihiatrinja ter strokovnjakinja za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter predsednica Slovenske filantropije prim. Anica Mikuš Kos, dr. med. Strokovnjakinja, ki jo cenijo po vsem svetu, je življenje posvetila raziskovanju duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Neprecenljiv je njen prispevek pri razvijanju posebnih psihosocialnih programov za zaščito duševnega zdravja otrok na območjih, prizadetih zaradi vojn in oboroženih konfliktov.

 Naziv častni meščan glavnega mesta Ljubljane je prejel poslovnež Jože Mermal, za dolgoletno vodenje gospodarske družbe BTC. S svojim delovanjem, ki ga spremljajo jasna vizija, inovativnost in pogum, dokazuje družbeno odgovornost zlasti z zavezanostjo trajnostnemu razvoju, s promocijo in podporo športnikov ter z ustvarjanjem novih delovnih mest. 

Nagradi glavnega mesta Ljubljane za leto 2017 sta  za dolgoletno  človekoljubno delo prejeli dve gospe z velikim srcem. Ivana Šebenik je skoraj 30 let sodelovala odboru Rdečega križa Kozarje in v Karitasu, in nikoli ni preslišala klica na pomoč ljudi v stiski. Še vedno je dejavna in vzor svojim sodelavkam ter sodelavcem. Profesorica Ivica Žnidaršič se je že pri 25 letih posvetila delu v Rdečem križu Slovenije, v samostojni Sloveniji pa prizadevanjem za popravo krivic žrtvam 2. svetovne vojne. V imenu Društva izgnancev Slovenije je izdatno prispevala k zakonski ureditvi statusa žrtev vojnega nasilja in poravnavi odškodnin.

 Plakete glavnega mesta Ljubljane za leto 2017 pa so prejeli:

- Društvo Blaž Potočnikova čitalnica. Člani društva raziskujejo preteklost domačega kraja z okolico ter jo s pomočjo gledaliških iger, akademij, razstav in člankov v medijih predstavljajo prebivalcem Četrtne skupnosti Šentvid in širši javnosti. 

- Tanja Cerkvenik, državna prvakinja v metanju krogle in kopja, udeleženka  paraolimpijskih iger v Pekingu in v Londonu ter številnih drugih tekmovanjih. Je tudi ambasadorka globalnega teka Wings for life in redna udeleženka Ljubljanskega maratona.

- Stanka Golob, dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata in izjemna poznavalka slovenske pisne kulturne dediščine. Številne dragocene kulturne zaklade, ki jih je odkrila, hranijo v NUK, v Narodnem muzeju Slovenije, na gradu Bogenšperk in še kje.

- Punk rock skupina Pankrti, ki sta jo leta 1977 ustanovila Gregor Tomc in Peter Lovšin. S svojimi provokativnimi besedili in nezgrešljivo energijo so postali gonilna sila punkerske subkulture in novega glasbenega vala po nekdanji Jugoslaviji.

Foto: Nik Rovan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media