Ko nas žeja po znanju

11. maj 2017

Učenje nas spremlja v vseh življenjskih obdobjih, na vseh področjih in v vseh okoljih, kjer se udejstvujemo. Za pridobivanje novega znanja, spretnosti in veščin je vedno pravi čas in prostor, trdijo na Andragoškem centru Slovenije, kjer že dvaindvajsetič pripravljajo Teden vseživljenjskega učenja ali TVU. Potekal bo od 12. do 21. maja, nekatere dogodke bodo podaljšali vse do 30. junija.

Po številnih krajih organizatorji (ljudske univerze, šole, društva, knjižnice, zavodi indr.) načrtujejo različne dogodke, blizu osem tisoč jih bo. Med temi so predstavitve formalnih in neformalnih izobraževalnih programov, projektov, poklicev, metod učenja in učne pomoči; obiskovalce vedno pritegnejo različni tečaji (jezikovni, računalniški …), delavnice (likovne, glasbene in plesne delavnice, delavnice oblikovanja keramičnih izdelkov, slikanja na svilo, klekljanja, rezbarjenja, ustvarjalne delavnice za starejše in otroke), predavanja ali okrogle mize, praktične preizkušnje znanj in sposobnosti ipd. Nekateri prireditelji vabijo na dneve odprtih vrat, družabne in kulturne dogodke, izlete z ogledom naravnih in kulturnih znamenitosti, literarne večere, koncerte, srečanja ob besedi in glasbi, gledališke in filmske predstave, lutkovne igrice … Sklopi so tematsko razdeljeni po dnevih. Eden izmed njih, Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni, je namenjen osveščanju o pomenu učenja za umsko in telesno čilost, prilagajanje spremembam, druženje, skupna prizadevanja ter uresničevanje sanj.

TVU se letos povezuje s kampanjo Evropskega združenja za izobraževanje odraslih v Evropi (EAEA), ki je  leto 2017 razglasilo  za Leto izobraževanja odraslih v Evropi (Year of Adult Education in Europe). Namenjeni ji bodo dogodki v sklopu akcije Moč in radost učenja, ki bo potekala 15. maja.

Priznanja za promocijo učenja

Teden znanja in učenja bodo slavnostno odprli v petek, 12. maja ob 11. uri, v Delavskem domu Trbovlje. Na nacionalnem odprtju bodo podelili priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih, prejeli jih bodo: raper Zlatko Zlatan Čordić iz Ljubljane, slikar Vinko Hlebš iz Tržiča in Janja Urbiha,članica Društva ljubiteljev gradu Snežnik iz Starega trga pri Ložu kot učeči se posamezniki; mladi prostovoljci v Medgeneracijskem središču Zagorje ob Savi kot učeča se skupina, med ustanovami pa bo prejemnica priznanja Hiša eksperimentov iz Ljubljane.

Kje in kaj?

V Tednu vseživljenjskega učenja bodo organizatorji po vsej Sloveniji pripravili sedem skupnih akcij:

-        Moč in radost učenja (15. maj)

-        Erasmus+ ni mus, pomaga pa! (16. maj)

-        Parada učenja – Dan učečih se skupnosti (17. maj)

-        Učenje in kultura z roko v roki (18. maj)

-        Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni (19. maj)

-        Radi pišemo z roko (22. maj)

-        Z učenjem do zdravja (23. maj)

Dogodki TVU, vezani na posamezne akcije, se bodo začeli na določen dan, potekali pa bodo tudi dlje, nekateri vse  do 30. junija. Izjema je Parada učenja, ki se bo na vseh 14 prizoriščih odvijala le 17. maja.  Na trgih in drugih javnih mestih bodo mimoidoče vabili stojnice, delavnice, nastopi na odrih, multimedijske predstavitve pa tudi strokovni dogodki v učnih kotičkih, razstave, natečaji in podobno. Sodelovali bodo pripadniki vseh generacij.

Natančnejše podatke o dogodkih TVU preverite na spletni strani: http://tvu.acs.si/koledar in na https://www.facebook.com/TedenVsezivljenjskegaUcenja

Anita Žmahar, foto: arhiv ACS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media