Teden ljubiteljske kulture posvečen likovni umetnosti

12. maj 2017

Ljubiteljska kultura, pa naj gre za sodelovanje v pevskih zborih, godbah na pihala, folklornih skupinah, dramskih, slikarskih, literarnih in drugih društvih in še kje, ima  pri nas dolgo in globoko tradicijo. Po ocenah Javnega sklada kulturnih dejavnosti (JSKD) se kar 4 milijone obiskovalcev vsako leto udeleži 25 tisoč kulturnih dogodkov, ki jih ustvarijo ljubitelji – torej ljudje, ki ustvarjajo, ne da bi za svoje delo prejemali plačilo. Visoko usposobljeni mentorji in strokovni delavci pa poskrbijo za visoko raven  izvedenih dogodkov. Enkrat na leto, v majskem Tednu ljubiteljske kulture, vsi ti stopijo v ospredje.

Letos se bo med 12. in 21. majem po vsej Sloveniji in zamejstvu zvrstilo več kot tisoč različnih kulturnih dogodkov, zastopane so vse umetniške zvrsti in vključene vse starostne ter etnične skupine.

Teden ljubiteljske kulture skupaj pripravljata JSKD in Zveza kulturnih društev Slovenije, podpira ga tudi SAZAS, ki poskrbi, da so vsi sodelujoči projekti v tem tednu oproščeni plačil nadomestil za avtorske pravice. Letos bo na enak način sodeloval IPF (Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije).

 Rdeča nit letošnjega TLK je likovna dejavnost, obeležili jo bodo že na otvoritveni slovesnosti v soboto, 13. maja, ko bodo zvečer odprli razstavo izbranih likovnih del v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec z naslovom Kvadrat in krog, kocka in krogla, na kateri se bodo predstavili ljubiteljski likovni ustvarjalci iz vse Slovenije. V Ljubljani osem umetnikov v okviru akcije Odprte galerije že razstavlja svoja dela na jumbo plakatih in s tem napoveduje akcijo Odprti ateljeji po vsej Sloveniji (od 19. do 21. maja). V Cankarjevem domu bo 18. maja ob 19.00 okrogla miza z naslovom Med relaksacijo in ustvarjalnostjo, sodobne umetniške prakse v ljubiteljski likovni dejavnosti, 20. maja pa bo v Botaničnem vrtu Ljubljana otvoritev razstave skulptur Rog izobilja ob 20. obletnici delavnice Kamen.

Sicer pa se bodo po slovenskih krajih zvrstili raznoliki dogodki, koncerti (ali javne vaje) pevskih zborov in glasbenih skupin, gledališke in lutkovne predstave, likovne, fotografske, kiparske razstave, pogovori o knjigah, branje poezije, in še in še. Med večjimi dogodki izpostavljamo: natečaj za mlade fotografe Fotovizije, Dan neskončnih možnosti - predstavitev pevskih in folklornih skupin Pomurja;  razstava Biseri iz galerije ob 50. obletnici Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje; regijska revija izbranih plesnih skupin Primorske in številni drugi. 

Danes ob 19. 30  bo v kulturnem centru Kult3000 na Metelkovi ulici v Ljubljani Spomladanski koncert godbe ljubljanskih veteranov,  požlahtile ga bodo Ljubljanske korenine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media