Upokojenci za trden prvi pokojninski steber

26. maj 2017

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se je na včerajšnji seji med drugim seznanil z belo knjigo o pokojninah. V razpravi so se predstavniki sindikatov in upokojencev zavzeli za trden prvi pokojninski steber.

 Bela knjiga, ki jo je ministrstvo za delo javnosti predstavilo aprila lani, med možnimi rešitvami navaja višanje upokojitvene starosti, krepitev drugega stebra in nadaljnje upoštevanje načela "vsako delo šteje".

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je bila kritična do krepitve drugega stebra kot naložbenega stebra. Po mnenju svobodnih sindikatov je namreč treba še zlasti krepiti prvi steber, ki zajema obvezno zavarovanje. Opozorila je, da v Sloveniji poznamo le tiste podatke o upokojevanju v drugih državah EU, ki se nanašajo na starostno upokojevanje. Možnosti, po katerih se je v teh državah mogoče upokojiti predčasno in ki jih izkoristijo številni, pa ne poznamo, je opozorila. Pri upokojitvenih pogojih po njenem mnenju ni mogoče enačiti tistih, ki so začeli delati zgodaj, s tistimi, ki so v zavarovanje vstopili več let kasneje. Poleg tega je treba ob razmišljanju o spreminjanju pokojninskega sistema več narediti na področju zdravja in varstva pri delu, je dejala.

Predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek se je strinjala z Böhmovo v pogledu na tiste, ki so začeli delati zgodaj. V Zvezi društev upokojencev Slovenije niso naklonjeni uvajanju drugega stebra kot obveznega naložbenega stebra, je povedala.

Andraž Rangus z ministrstva za delo, ki vodi delovno skupino za pripravo izhodišč za prenovo sistema je pojasnil, da bela knjiga nasprotuje hitremu spreminjanju sistema. Prehodna obdobja, ki jih navaja, pa so po njegovih besedah dolga. Sicer pa dokument po njegovem pojasnilu daje le okvir, medtem ko bodo pogovori o končnih rešitvah še potekali.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media