Z javnim prevozom v hribe 

2. junij 2017

 Vsem, ki radi in pogosto hodite v hribe bo zagotovo prišla knjižica Vozni redi v Alpah. Vsebuje 71 prog avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah in tudi preko meja, poleg tega pa še nabor kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov. 

V projektu Vozni redi v Alpah sodeluje 24 različnih partnerjev:  CIPRA Slovenija, Stalni sekretariat Alpske konvencije, Slovenska turistična organizacija, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Kärnten Bus, lokalne turistične organizacije Bled, Bohinj, Bovec, Idrija, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranj, Kranjska Gora, Ljubljana, Luče, Maribor, Preddvor, Radovljica, Slovenj Gradec, Solčavsko, Sotočje in Tržič. S spodbujanjem uporabe javnega potniškega prometa sledijo ciljem trajnostne mobilnosti, s katero ustvarjajo pogoje za razvoj zelenega gospodarstva v gorskih območjih. Javni potniški promet je ključnega pomena za zeleni razvoj gorskih in drugih območij. Občine se povezujejo in uvajajo lokalne "hop on–hop off" avtobuse, ki tako domačinom kot turistom olajšajo mobilnost med občinami in znotraj njih. Na žalost pa marsikje še ni dobre povezave, denimo v Kamniško-Savinjskih Alpah.

 Knjižico v slovenski in angleški različici dobite pri partnerskih organizacijah, v elektronski obliki pa na  njihovih spletnih straneh. 

Zapeljan v gore

Kadar se ne morete odločiti, kam bi se odpravili, pa vam bo v pomoč brošura Zapeljan v gore z idejami za izlete, dostopne z javnim potniškim prometom. V njej je zbranih 14 pohodniško-kolesarskih izletov, ki so dostopni z vlakom, avtobusom in kolesom za družine ali za bolje fizično pripravljene pohodnike. Nabor izletov pokriva Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Škofjeloško-Cerkljansko hribovje in Julijske Alpe. 

Ogenj v Alpah

Pohodniki, ki spoštujete trajnostni razvoj in  sledite trajnostni mobilnosti, pa lahko vse do septembra sodelujete v akciji Ogenj v Alpah 2017 s simbolnim prižigom "ognja" na slovenskih vrhovih (sveča, bliskavica fotoaparata, telefonska lučka …).  

Fotografije  s pripisom lokacije in načina mobilnosti  pošljite na naslov: slovenija@cipra.org ali pa ga objavitena družabnih omrežjih #Zapeljanvgore #OgenjvAlpah, #feuerindenalpen in @CIPRASlovenija @PlaninskaZvezaSlovenije @Ekosklad in tako simbolično podprete akcijo. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media