Policija preverja vožnjo pod vplivom alkohola

5. junij 2017

 Ministrstvo za zdravje in policija danes začenjata prvi del akcije 0,0 šofer, ki bo potekala vse do nedelje. V tem času bodo policisti preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V času akcije bodo policisti izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb zakona o omejevanju porabe alkohola. Tako bodo preverjali, kje oziroma v katerih gostinskih lokalih so vozniki, nadzirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč, ki so jim izmerili višjo koncentracijo alkohola, uživali alkoholne pijače.

 Namen akcije je osveščati o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. 

Alkohol še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč, v zadnjih letih pa narašča tudi delež drog v prometu, ki enako pomembno povečujejo tveganje, so sporočili z javne agencije za varnost prometa. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je v letu 2016 znašalo 32,8 odstotka, zaradi alkohola v prometu je umrlo 41 oseb, hudo telesno poškodovanih pa je bilo 175 oseb.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično vpliva na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se težave pri zaznavanju rdeče barve in oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja in podaljšanje reakcijskega časa, kar pomembno vpliva na varno vedenje in ustrezno reagiranje predvsem v kritičnih situacijah.

Vozniki pogosto menijo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki, kot so na primer svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilke in mastna hrana. Na agenciji opozarjajo, da ti ukrepi ne vplivajo na alkoholiziranost, upočasni se samo prehajanje alkohola v kri, sama predelava alkohola pa je približno enako hitra.

Poostren nadzor bo potekal v več evropskih državah hkrati. Akcijo bodo ponovili še novembra in decembra.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media