Med vrtnice, kraljice rož

12. junij 2017

Rožnik je  staro ime za junij, ki ga je dobil  ravno zaradi vrtnic, ki takrat najbolj bujno cvetijo. Letos pa so vrtnice še toliko bolj v ospredju. Ljubljana bo namreč od 11. do 14. junija gostila kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. Udeleženci iz kar 22 držav bodo dva dni preživeli v Ljubljani in dva dni v Arboretumu Volčji Potok.

 Arboretum se te dni še posebej splača obiskati, saj v parku cvetita kar 902 sorti vrtnic, v lani prenovljenem Zgornjem rozariju, v Spodnjem rozariju in na "Kongresnem griču", kot so poimenovali brežino pred pristavo. Med njimi je sto petdeset vrtnic iz zgodovinskih razredov belih rož, burbonk, stolistnic, galk, damaščank, skrižanih bengalk, skrižanih ponavljavk indr. Posebnost zbirke so sorte, ki jih je ustvarila vzhodna polovica Evrope in jih doslej ni bilo mogoče videti še nikjer drugje.

Do 25. junija je na ogled razstava z  naslovom Vrtovi in vrtnice. Lepote rastlinstva in vrtnarske umetnosti so skozi kiparska in slikarska dela upodobili Jiři Bezlaj, Andrejka Čufer, Vida Slivniker in Darja Štefančič. Na stebrih pred Galerijo pod arkadami pa je do 31. avgusta na ogled fotografska razstava z naslovom Vrtnice, kraljevske rože. Pošta Slovenije je leto vrtnic počastila z izidom štirih znamk, na katerih so upodobljene vrtnice. Znamke si lahko ogledate od 13. do 18. junija v prostorih stare upravne zgradbe arboretuma.

Rožni dan

Ljubitelje vrtnic pa posebej vabijo v arboretum na rožni dan, v petek, 16. junija 2017 ob 17. uri. Družili se boste z umetniki, ki so pripravili razstavo, si ogledali zbirko vrtnic, pregledali in ocenili različne vrtnice ter izbrali najlepše med rdečimi čajevkami. Več informacij na: www.arboretum.si/obiscite-nas/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media