Previdnost pred okužbo z virusom hepatitisa A

12. junij 2017

Zaradi povečanega pojavljanja hepatitisa A v Evropi Nacionalni inštitut za javno zdravje potnikom priporoča cepljenje.

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o povečanem številu okužb z virusom hepatitisa A. Tveganje za okužbo je sicer visoko pri potovanju v države s slabšimi higiensko sanitarnimi razmerami, vendar pa je zaradi obsežnega pojavljanja virusa hepatitisa A v razvitih zahodnoevropskih državah tveganje za okužbo sedaj povečano tudi pri potovanju po Evropi.

Hepatitis A je virusno obolenje jeter, ki ga imenujemo tudi nalezljiva zlatenica. Bolezenski znaki se pojavijo v 15-50 dneh po okužbi. Če se z virusom okužijo odrasle osebe, bolezen pri večini poteka v izraženi obliki s pojavom zlatenice, pri starejših od 50 let in pri imunsko oslabelih osebah pa se bolezen lahko končna tudi s smrtjo (pri približno dveh odstotkih).

Okužene osebe lahko izločajo viruse hepatitisa A z blatom že 10 dni pred pojavom bolezenskih znakov, ko same še nimajo nobenih zdravstvenih težav, in nato še nekaj dni po pojavu zlatenice. Običajno se z virusom okužijo z zaužitjem okužene hrane ali vode ali ob neposrednem prenosu virusa z okužene na zdravo osebo. Večje tveganje za okužbo imajo potniki, uživalci drog in moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje potnikom svetujejo, da na potovanjih vzdržujejo ustrezno higieno (temeljito umivanje rok z vodo in milom,  umivanje zob le s pitno vodo), upoštevajo pravila varnega uživanja hrane (dobro prekuhana in prepečena hrana, pitje higiensko neoporečne ali prekuhane vode) in imajo varne spolne odnose.

Priporočajo pa tudi cepljenje proti hepatitisu A, ki je najučinkovitejša zaščita. Potrebna sta dva odmerka cepiva, zaščita pa se vzpostaviti že v nekaj tednih po prvem cepljenju. Po drugem odmerku cepiva, ki sledi prvemu 6-12 mesecev po prvem, pa se razvije dolgotrajna zaščita.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media