Največ je finančnih zlorab 

15. junij 2017

Ministrstvo za zunanje zadeve 

Ministrstvo za zunanje zadeve ob današnjem svetovnem dnevu osveščanja o nasilju nad starejšimi, ki se tokrat osredotoča na problematiko finančne zlorabe, spodbuja žrtve in morebitne priče, naj o zlorabah spregovorijo, saj gre za grob napad na varnost in dostojanstvo starejših oseb.

 Na podlagi mednarodnih ocen pa naj bi bilo v svetu pet do deset odstotkov starejših izpostavljenih eni od oblik finančnega izkoriščanja. Mednje sodi vse od odvzema gotovine in zlorabe bančne kartice do odtujitve predmetov večje vrednosti in prisile k podpisu pogodbe ali oporoke. Žrtve pogosto ne prijavijo takšne zlorabe zaradi strahu ali občutkov krivde in sramu, saj so storilci pogosto družinski člani. Finančna zloraba in izkoriščanje starejših oseb je po nekaterih ocenah najverjetneje najpogostejša oblika zlorabe starejših oseb pri nas. Na splošno je kaznivih dejanj nad starejšimi po podatkih policije približno 5000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300.

Zaščita dostojanstva starejših je eno od prednostnih področij slovenske zunanje politike na področju človekovih pravic, so opozorili na ministrstvu. Slovenija je zato pred letom dni skupaj s partnerskimi državami na sedežu Združenih narodov (ZN) v Ženevi ustanovila skupino držav prijateljic pravic starejših, letos pa ob robu 35. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice soorganizira razpravo, posvečeno tej tematiki.

Kot poudarjajo na ministrstvu, se bo Slovenija se bo na mednarodni ravni še naprej odločno zavzemala za celovito varstvo in uveljavljanje človekovih pravic starejših oseb v različnih forumih. Priložnost za to bo že v okviru Odprte delovne skupine ZN za staranje, ki bo zasedala julija v New Yorku.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media