V Idrijo med čipke

16. junij 2017

Kje piše, da morajo biti čipke le bele?

 V Idriji, enem naših najbolj znanih klekljarskih središč, bo od 16. do 18. junija potekal 36. festival idrijske čipke. Svečano odprtje bo danes ob 21.30 na Mestnem trgu. Kulturni program pripravljajo domači izvajalci vseh generacij.  Naslednja dneva pa se bo po različnih kotičkih mesta dogajalo marsikaj.

Obiskovalci se boste lahko naužili čipkastih lepot na kar enajstih razstavah, ki bodo vse tri dni odprte od 9. do 18. ure. Med drugim bodo v Centru idrijske čipke in prostorih čipkarske šole (Prelovčeva ulica), Mestnem muzeju na gradu Gewerkenegg ter v  različnih galerijah na ogled tradicionalne čipke in sodobni izdelki z idrijsko čipko. Uporabo čipke na sodobnih oblačilih bodo predstavile tudi klekljarice Slovenskega kulturnega društva Triglav Split. V nedeljo bodo ves dan na dvorišču gradu Gewerkenegg  na ogled kreacije na temo Čipka in cvetje.Vse razstave si boste lahko ogledali s skupno vstopnico (10 evrov). 

Pestra bosta tudi strokovni program za klekljarje in klekljarice ter spremljevalni program za obiskovalce: sejem domače in umetnostne obrti, dogodki, namenjeni otrokom, različne delavnice (od klekljanja do izdelovanja žlikrofov), športni navdušenci bodo lahko tekmovali za »zlat klikl«,  odprt bo mestni muzej, ob večerih bodo na trgu nastopale glasbene skupine. 

Ljubitelje čipk  organizatorji vabijo na predstavitev priročnika Klekljarski drobižki 3, na delavnico klekljanja za odrasle ter na predavanje Čipka in barva – da ali ne? Za vse pa bo verjetno posebej zanimiva modna revija slovenskih oblikovalcev s kreacijami z idrijsko čipko, ter študentk in študentov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete s kreacijami za najstnike ter s kreacijami, predstavljenimi na  letošnjem Ljubljanskem tednu mode. Potekala bo v soboto zvečer na Mestnem trgu 

Povsod po mestu bodo svoje spretnosti izkazovale klekljarice iz Društva klekljaric idrijske čipke ter učenci in učenke Čipkarske šole Idrija, vsi skupaj se bodo v nedeljo pomerili na državnem tekmovanju za priznanje Ivanke Ferjančič. Še prej, ob 11. uri uri pa bo izpred pred čipkarske šole krenila Godba na pihala do kraja dogodka, na trg sv. Ahacija. Tu bo ob 15. uri slavnostna podelitev priznanj učenkam in učencem ob zaključku šolanja v Čipkarski šoli Idrija, razglasitev najlepše čipke po izboru obiskovalcev, podelitev klekljarskih certifikatov ter razglasitev najboljših klekljaric državnega tekmovanja v klekljanju

Poleg tradicionalnih idrijskih jedi se boste lahko v gostilni Škafar v središču Idrije posladkali s prav posebno tortico Rezi. Ta je namreč zmagala na natečaju organizatorja festivala, Centra za idrijsko dediščino, saj je sestavljena iz lokalnih sestavin in se navezuje na Idrijo oziroma čipko.

Podrobnejši program je na: http://festivalidrijskecipke.si/.


Vaši komentarji


© 2017 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media