Telefoniranje po enakih cenah znotraj EU

16. junij 2017

 Z včerajšnjim  dnem so cene mobilnega gostovanja v Evropski uniji enake kot v domačem omrežju. To pomeni, da bomo tudi na potovanjih po vseh 28 državah Evropske unije ter na Islandiji, v Liechensteinu in na Norveškem,ki prav tako veljajo za del evropskega gospodarskega prostora, klepetali po telefonu in pošiljajo esemse po enakih cenah kot doma. Tarifa je seveda odvisna od operaterja oziroma izbranega paketa.

Za Veliko Britanijo bo to pravilo veljalo, dokler bo članica EU. Seveda pa ta odločitev ne velja za Turčijo,  Švico in denimo  balkanske države, torej  Bosno, Srbijo, Črno Goro, Makedonijo in Kosovo, kjer  veljajo cene oziroma gostovanje kot doslej. 

Previdnost pa velja tudi pri novi ureditvi, zlasti pri prenosu podatkov, saj lahko operater uvede omejitev, koliko podatkov  je mogoče brezplačno prenesti v evrogostovanju. Omejitev se izračuna glede na vašo mesečno naročnino. Koliko prenosa podatkov imate na voljo brezplačno, vas bo operater obvestil po prestopu meje. Če boste presegli  zakupljene količine, boste plačevali enako, kot bi v primeru preseženih količin za dodatne enote plačevali doma.  So pa razlike med obračunavanjem MMS sporočil – nekateri operaterji jih odštevajo iz količine sporočil ali prenosa podatkov. Najbolje je, da preverite, kako ima to urejeno vaš operater.

Uredba operaterjem še  omogoča, da v primeru, ko je cena paketa zelo nizka oz. uporabniku omogoča količinsko neomejen prenos podatkov, zakupljene količine prenosa podatkov omejijo. V tem primeru bo moral operater uporabniku ob prestopu meje s kratkim sporočilom natančno sporočiti, kakšna količina prenosa podatkov je glede na njegov paket po domačih cenah predviden pri gostovanju. Za porabo nad to količino pa bo lahko zaračunal manjši pribitek.

 Predplačniki bodo za klice in sporočila plačevali enako ceno kot doma, prenos podatkov pa operater lahko omeji, a le, če je domača cena manj kot 9,39 evra za gigabajt prenosa podatkov. Koliko prenosa podatkov boste imeli na voljo v evrogostovanju, bo odvisno od stanja na vašem predplačniškem računu, ko boste prestopili mejo.

Velja pa opozoriti, da novo načelo velja velja le za uporabnike, ki občasno potujejo po EU.  Na splošno velja: kdor je več časa doma kot v tujini, se mu stroškov gostovanja ni treba bati. Da bi to nadzorovali, smejo operaterji spremljali prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju. Tistim, ki bodo v štirimesečnem obdobju več kot 50 odstotkov dni prijavljeni v gostujočih omrežjih operaterjev v EU in bodo več kot polovico vseh storitev opravili v gostovanju v EU, bodo poslali opozorilo, nato pa jim bodo lahko za gostovanje v EU zaračunali pribitek.

A. Ž. in STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media