Zgodovinsko srečanje Valvasorjevih potomcev

30. junij 2017

Egon Erlich, Valvasorjev daljni sorodnik, je Bogenšperk obiskal že pred desetimi leti.

 Na gradu Bogenšperk se bodo to nedeljo prvič srečali potomci Janeza Vajkarda Valvasorja, pričeli pa se bodo tudi  4. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi, ki bodo potekali do 7. julija.

 Še pred dobrim desetletjem je veljalo prepričanje, da je rod znamenitega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693) izumrl z njegovimi sinovi, ki so vsi postali redovniki. Na Slovenskem je njegov zadnji potomec prebival do smrti leta 1941. Z odkritjem njegove najmlajše, dolgo pozabljene hčerke Regine Konstancije  leta 2006  je domnevo postavila na glavo raziskava prof. dr. Borisa Golca. V dobrih treh letih je odkril vse njene potomce, ki se jih je v trinajstih generacijah zvrstilo 260. Zanimivo je, da je do takrat samo eden vedel za sorodstveno povezanost s kranjskim polihistorjem iz 17. stoletja.

Danes živi še 116 Valvasorjevih potomcev, večina v Avstriji, pa tudi v Združenih državah Amerike, na Madžarskem, v Italiji, Nemčiji, Franciji, Kanadi in Paragvaju. Na prvo srečanje, ki ga organizira Javni zavod Bogenšperk, je prijavljenih 47 udeležencev. Popeljali jih bodo po Ljubljani in na grad Medija , kjer si bodo med drugim ogledali kapelo z družinsko grobnico, v nedeljo pa jim bodo razkazali grad Bogenšperk in prisostvovali odprtju 4. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov. Na njih sodeluje šest mednarodno uveljavljenih grafikov: Lucija Berdin iz Hrvaške, Vlado Goreski iz Makedonije, Franco Vecchiet iz Italije  ter Luka Popič,  Barbara Jurkovšek in  Aleksandra Zalokar iz  Slovenije. Njihova dela  bodo na gradu ostale kot del Grafične zbirke Bogenšperk.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media