Nagrada Državljan Evrope 2017 projektu Starejši za starejše

30. junij 2017

Nagrade so se še posebej razveselili Mateja Kožuh Novak, Rožca Šonc in Janez Sušnik.

 V Hiši Evropske unije v Ljubljani so danes slovesno podelili nagrado Državljan  Evrope za leto 2017, ki jo je prejel program »Starejši za starejše« v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). 

Zbrane, med katerimi so bili tudi  prostovoljci programa, ki jih je že 3.500, so nagovorili evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes, ki sta program parlamentu predlagala za nagrado, predsednik ZDUS Janez Sušnik in nekdanja predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak, ki je zaslužna za začetek in razvoj programa. Skozi pogovor sta svoje videnje programa podala Rožca Šonc, vodja programa in prostovoljec Željko Kljajić. Nagrado je predsedniku ZDUS  izročil vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, mag. Klemena Žumra.

Nagrada Državljan Evrope

Program Starejši za starejše so razvile upokojene strokovnjakinje Slovenske filantropije in Zveze društev upokojencev Slovenije in poteka od leta 2004.  Poteka pa tako, da strokovno usposobljeni prostovoljci obiščejo vse starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem kako živijo in jim skupaj z različnimi strokovnimi službami v lokalnem okolju pomagajo tistim starejšim, ki pomoč najbolj potrebujejo

V lanskem letu je 2.914 prostovoljcev opravilo 106.685 obiskov in 66.328 pomoči v okviru društev upokojencev in drugih organizacij. Po podatkih Zdusa so prostovoljci v 11 letih opravili približno 6,5 milijona ur prostovoljskega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših. Pomagali so skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

V Bruslju bo slovesna podelitev nagrade potekala oktobra.

Foto: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media