Čipkarski dnevi v Železnikih

12. julij 2017

 V Železnikih se z večerno okroglo mizo na temo »Klekljanje – ekonomski in neekonomski kapital Selške doline« začenjajo tradicionalni, že 55. Čipkarski dnevi. Letos potekajo pod sloganom »Starejši z mladimi: Pomen zgodovinske dediščine za razvoj evropskega podeželja«. Slovesno odprtje bo sicer zvečer, torej 13. julija, ob 19. uri v Kulturnem domu Železniki.

 Vse do nedelje bodo na različne načine predstavljali  domačo dediščino Selške doline. Prireditev bodo zaznamovale razstave čipk v Kulturnem domu Železniki in Galeriji muzeja Železniki, po vsem starem delu mesta bodo čipke na ogled na oknih hiš, v Špendalovi hiši pa bo razstava »kangl’c«, ki že dolgo let pripadajo »Železn’karjem«.

V petek se bodo klekljarice odpravile na strokovno ekskurzijo v Idrijo, kjer si bodo ogledale primer dobre prakse čipkarstva. Ob koncu tedna pa se bo trlo dogodkov, ki bodo zagotovo pritegnili številne obiskovalce. V soboto, v dopoldanskih urah bo Mednarodno konferenco na temo »Dediščina – naše bogastvo« v Boncljevi hiši , ob 19. uri bodo dekleta in fantje z Železnikov v starem mestnem delu uprizorili ljudski običaj »pobiranje kranceljnov«, za zabavo v poznih urah pa bo poskrbela skupina Victory. Posebna zanimivost bo tudi izvedba pesmi nočnega čuvaja, vsako polno uro od 22. ure dalje  na glavnem prizorišču v izvedbi rojaka, svetovno znanega tenorista Janeza Lotriča.

Nedelja bo osrednji praznik čipke, ki se bo začel z mašo za klekljarice ob 10. uri, dan bo namenjen tudi sejemski ponudbi in tržnici v starem delu Železnikov. Od 11. ure dalje bo na različnih lokacijah v starem delu mesta zaigrala lajna, klekljarice pa bodo ob punklju prikazovale izdelovanje čipke. Osrednji dogodek bo tradicionalni klekljarski sprevod od Češnjice do plavža, ki se bo začel ob 14. uri. Pri plavžu pa si bodo obiskovalci lahko skovali  žebelj. Sledilo bo vseslovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju s podelitvijo priznanj in nagrad najboljšim.

Več o prireditvi preberite na www.td-zelezniki.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media