Po Baški grapi za nagrado

17. julij 2017

Tematsko pot Na svoji zemlji sta 6. oktobra 2012 odprla igralca Štefka Drolc in Aleksander Valič.

 Z vožnjo z vlakom v slikovito Baško grapo in  sprehodom po tematski poti Na svoji zemlji se lahko poleg čudovitih vtisov nadejate tudi nagrade v akciji, ki ki prirejata društvo Baška grapa in Slovenske železnice.

 Društvo Baška dediščina, ki deluje od leta 2005, skrbi za snovno in nesnovno dediščino v gornjem delu Baške grape od Petrovega Brda do Grahovega ob Bači. Med drugim upravlja tri tehniške spomenike lokalnega pomena: Prangarjev mlin z žago venecijanko, Jakovo kovačijo in vetrovalno napravo železniškega predora Bukovo, edino še ohranjeno te vrste v Evropi.

Njihov največji projekt je zagotovo ureditev tematske pote "Na svoji zemlji", ki vodi po prizorišču prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma. Namenjena je pohodnikom in kolesarjem, na izbiro pa imate tri različice. Najdaljša je dolga 12 kilometrov, predviden čas ogleda 5 ur),  krajša različica  je dolga 7 kilometrov, predviden čas ogleda 3 ure in je primerna tudi za družine. Lahko pa izberete »sprehajalno različico« in opravite 2,5 kilometra peš, potem se zapeljete do najvišje točke. Za napovedane skupine vodiči Društva Baška dediščina organizirajo tudi srečanje z domačini, ki se še spominjajo snemanja filma.

 Na tematski poti  po Grahovem in Koritnici lahko spoznate tehnično in kulturno dediščino grape ter uživate v naravnih lepotah, tudi v razgledu iz znamenitega filmskega prizora ('Glej jo, našo grapo!').  Obenem pa imate možnost sodelovanja v nagradni igri »Selfie na svoji zemlji«, ki jo prireja društvo Baška grapa skupaj s s Slovenskimi železnicami. Če se boste do 20. septembra  v Baško grapo, denimo do Grahovega, pripeljali z vlakom in se podali na tematsko pot, ne pozabite narediti nekaj t.i. »selfijev«.

Za sodelovanja v nagradni akciji morate pred tematskimi tablami (na osmih tematskih tablah je predstavljenih sedem prizorov iz filma), ki označujejo mesta snemanja prvega slovenskega celovečernega igranega filma, narediti vsaj tri selfije in jih skupaj s fotografijo vozovnice za vlak, poslati na naslov: info@tpnasvojizemlji.si ali na www.facebook.com/tematskapotnasvojizemlji

Dobitnike nagrad bodo razglasili na petem pohodu po tematski poti, ki ga pripravljajo 30. septembra.

 Foto: Ivan Merljak, https://www.tpnasvojizemlji.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media