Bodite pametnejši od zmikavtov

21. julij 2017

Policisti opozarjajo, da je v poletnem času več vlomov v stanovanja in hiše, medtem, ko so  stanovalci na dopustu. Res pa je, da je vse več drznih tatvin tudi tam, kjer je kateri od stanovalcev doma. Še posebej na udaru so starejši, ki živijo bolj na samem.

Policisti svetujejo, da so vhodna vrata vedno zaklenjena (tudi ko ste doma). Bodite previdni pri stikih s tujci, ki nenadoma potrkajo na njihova vrata z različnimi izgovori. Mogoče je, da nimajo poštenih namenov, saj je vedno več primerov, ko se na vratih pojavita dva ali trije. Eden zamoti stanovalca in ga s kakšnim izgovorom poskuša zvabiti stran, medtem pa drugi vstopijo v hišo ter kradejo denar in vrednejše predmete. Seveda pa je tudi pametno, da večjih vsot denarja in dragocenega nakita ne hranite doma. 

Ne odpiraje vrat neznancem

Neznancev ne vabite v stanovanje. Najbolje je, da neznancu, ki vam želi nekaj prodati, sploh ne odprete vrat. Tudi če vam pokaže osebni dokument ali papirje z žigom podjetja, še vedno ne veste, kakšen je pravzaprav njegov namen. V pogovoru s sumljivimi osebami je tudi dobro, da vzbudite  prepričanje, da  je še nekdo drug v stanovanju in da niste sami. 

Če kdo potrka, češ da potrebuje kozarec vode, mu jo prinesite pred vrata, in ko greste po vodo, vrata zaprite za seboj. Na hodnikih ob vhodnih vratih ne puščajte torbic, denarnic, avtomobilskih ključev. Nepridiprav bo namreč izrabil vsako neprevidnost in kaj izmaknil. Če živite v bloku, uporabljajte kukalo in domofon, na vratih stanovanja imejte vedno zataknjeno varnostno verižico.

Bodite bolj pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma, saj je mogoče, da tatovi čakajo na svojo priložnost.

 Saj veste, da je najboljša alarmna naprava radoveden sosed, zato se s sosedi dogovorite, da med vašo odsotnostjo opazujejo vašo hišo. Dobro je, da v enem od prostorov pustite prižgano luč ali da se dogovorite, da vam nekdo vsake toliko prazni poštni nabiralnik, občasno dvigne rolete ali zaliva rože, saj bo tako izgledalo, kot da je nekdo doma. Nikar o tem, da vas ne bo več dni doma ne  govorite na glas v javnosti, denimo v trgovini, niti tega ne pišite  na družabnih omrežjih, saj lahko novico, da bo vaše stanovanje prazno, prestregel tudi kak nepridiprav. Vsekakor je dobro, da imate kakovostna protivlomna vrata in morda še posebna varovala na oknih. 

Če sumite, da vas želi nekdo oropati ali pa ste ob prihodu domov ugotovile, da je bil tat v stanovanju, takoj pokličite telefonsko številko 113. Do prihoda policistov nič ne premikajte in ne pospravljate, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca. Če ste lopove celo videli, se poskušajte spomniti čim več podrobnosti (izgled, posebnosti, višina, smer pobega …).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media