Kartica ugodnosti za invalide

20. julij 2017

 Invalidi lahko od konca julija na upravnih enotah brezplačno vložijo zahtevek za izdajo Evropske kartice ugodnosti za invalide. S kartico bodo lahko v Sloveniji in v nekaterih državah EU (Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Italija, Malta in Romunija) uveljavljali komercialne popuste na področjih umetnosti in kulture, turizma, športa, izobraževanja, trgovine in prometa. Sčasoma naj bi kartica ugodnosti za invalide veljala v vseh državah EU.

Kje in kakšen popust lahko uveljavljajo, določijo ponudniki v posameznih državah. Pri nas so se v projekt vključili med drugim muzeji, knjižnice, knjigarne, gledališča, vadbeni centri in termalna zdravilišča, kjer bodo lahko popuste izkoristili tudi imetniki Evropske kartice ugodnosti za invalide iz tujine. Ponudnike in storitve ugodnosti najdete na spletni strani: www.invalidska-kartica.si, lahko pa si na mobilni telefon naložite spletno aplikacijo prek spletnih strani iTunes ali Google Play. 

Kartico ugodnosti lahko dobijo osebe z 90-odstotno telesno okvaro zaradi izgube vida in s 70-odstotno telesno okvaro zaradi izgube sluha, delovni invalidi I., II. in III. kategorije,  invalidi z odločbo Zavoda za zaposlovanje, osebe z zmerno, težjo in težko duševno ter najtežjo telesno prizadetostjo, osebe z gluhoslepoto, vojni invalidi, otroci z motnjami v duševnem razvoju, gluhi, slepi in gibalno ovirani otroci ter otroci z avtističnimi motnjami.

Pri projektu Evropske kartice ugodnosti za invalide Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sodeluje z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), ter z ministrstvom za javno upravo in upravnimi enotami v Sloveniji.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se število invalidov povečuje  in se bo še povečevalo, zlasti zaradi staranja prebivalstva in pogostejšega pojavljanja kroničnih bolezni. Trenutno živi z invalidnostjo okoli 10 odstotkov svetovnega prebivalstva sveta ali 650 milijonov ljudi. V Evropski uniji je 80 milijonov invalidnih oseb, kar predstavlja 16 odstotkov  celotnega prebivalstva.  V Sloveniji živi 170.000 oseb z invalidnostjo, kar predstavlja 8,5 odstotkov  prebivalstva.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media