Z deblakom po Ljubljanici

1. avgust 2017

Takole so se lotili desetmetrskega debla.

 Ste kdaj razmišljali, kako so pred tisočletji naši predniki gradili bivališča, pridelovali hrano, prevažali tovor, če niso imeli sodobnih pripomočkov? A bili so nadvse iznajdljivi, nam govori zgodovina skozi najdbe arheologov.  Med drugim so vodni arheologi leta 2015  iz Ljubljanice na Vrhniki potegnili rimski deblak s konca 2 stoletja pr. n. št.

In gradnjo prav takega, le morda nekoliko manjšega, deblaka si lahko ogledate na Špici v Ljubljani. Izdelava replike sodi v projekt Navis, v katerem želijo Skupina STIK, Zavod za podvodno arheologijo in  Arheofakt (Arheološki izkustveni center) s še drugimi partnerji rekonstruirati plovila, ki so nekoč plula po Ljubljanici. Vsako leto nameravajo zgraditi čoln ali ladjo iz določenega obdobja zgodovine - z orodji in tehnikami gradnje, ki so bile značilne v tistem obdobju.

Deblak izdelujejo iz desetmetrskega hrastovega debla, ki so ga našli v Krakovskem gozdu. Vsak dan razen ponedeljka se jim med 9. in 17. uro  lahko pridružite ter sodelujete pri gradnji. Predvidoma 2. septembra naj bi ga splavili in z njim zapluli po Ljubljanici vse do Vrhnike. Tudi na to vožnjo vabijo obiskovalce. 

Vmes pa ob avgustovskih petkih  (4., 18. in 25. avgusta od 17. do 20. ure) pripravljajo  prireditev »Deblak je Špica!«, na kateri bodo obiskovalcem predstavili zgodbe iz vsakdanjega življenja nekdanjih prebivalcev predhodnice današnje Ljubljane – rimske Emone.

Več o projektu preberite na https://projektnavis.wordpress.com/


Vaši komentarji


© 2017 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media