Praznik idrijskih žlikrofov

23. avgust 2017

 V sklopu prireditev pod naslovom Idrijsko poletno doživetje je ena posebej namenjena žlikrofom -  tradicionalni rudarski jedi, pripravljeni iz s krompirjevim nadevom polnjenega testa. Praznik idrijskih žlikrofov bo v soboto, 26. avgusta na Trgu sv. Ahacija v Idriji.

Pester program bo potekal od 11. do 20. ure. Obiskovalci bodo lahko poskušali lokalne kulinarične dobrote, med temi seveda žlikrofe na več načinov, prikazali bodo različne načine postrežbe idrijskih žlikrofov in tudi njihovo  tradicionalno izdelavo, svojo ponudbo bodo ponujali že priznani vinarji in mladi pivovarji. Na programu bo tudi kuhanje in ocenjevanje bakalce (tradicionalna omaka, ki jo ponudijo z žlikrofi) ter preizkus slepega izdelovanja in okušanja žlikrofov v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica. 

 Organizator prireditve, Mladinski center Idrija, si želi praznik razširiti v moderen kulinarični festival, v sodelovanju s kuharskimi mojstri iz različnih regij Slovenije naj bi idrijski žlikrof predstavili na povsem inovativen način kot predjed, glavno jed ali sladico.

Sočasno bo na Mestnem trgu potekal Dan Krajevne skupnosti Mesto Idrija, v večernih urah pa bo v mestnem središču glasbeni program festivala Čipkarija v organizaciji Kluba idrijskih študentov. Obeležili bodo še 20. obletnico društva Alpsko mesto leta, obiskovalci pa bodo imeli možnost za vodene oglede po Idriji.

Več preberite na spletni strani:  www.idrijski-zlikrofi.si

O žlikrofih

Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost Evropske unije, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tradicionalni način priprave. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe in določila evropske uredbe. Certificirani proizvajalci so  združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media