Konjeniški spektakel ob odprtju prenovljenega hipodroma

31. avgust 2017

Andaluzijski lepotec

 Dan Kobilarne Lipica je najbolj priljubljena in najbolje obiskana prireditev v Lipici. Letos bo nekaj posebnega, saj bodo odprli prenovljen hipodrom in na njem pripravili izjemen konjeniški spektakel, v katerem bodo glavne zvezde beli lipicanci in temperamentni andaluzijski konji.

 Lipiški hipodrom so prenavljali več mesecev, da bo nared za Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, na katerem bodo od 20. do 24. septembra nastopili najboljši vozniki sveta. Slovenska ekipa , v kateri so Miha Tavčar, Mitja Mahorčič in Klemen Turk, trenira pod vodstvom priznanega francoskega trenerja in tekmovalca v vožnji štirivpreg Benjamina Aillauda. Prvi dan bo na programu dresurna vožnja. Drugi dan bo zahtevna maratonska vožnja med ovirami, tretji dan pa se bodo ekipe pomerile v spretnostni vožnji med stožci.

Še pred tem, v nedeljo, 3. septembra ob 11. uri, pa bodo gledalci uživali ob konjeniškem spektaklu ob spremljavi Orkestra Slovenske vojske. Prvič bodo skupaj nastopili lipicanci in andaluzijski konji združenja Cordoba Ecuestre iz znane španske jahalne šole in izvedli spektakularne skoke šole nad zemljo.

Posebni gostje iz Cordobe bodo prvič nastopili v Sloveniji. Z desetimi  konji bodo predstavili tradicijo Andaluzije, od koder so kmalu po ustanovitvi Kobilarne Lipica leta 1580 pripeljali na Kras prve španske žrebce - tako se je začela zgodba o nastanku lipicanske pasme konj. Predstavili bodo delo z »garochami« tradicionalnimi kopji, ki so jih jezdeci nekoč uporabljali pri delu s čredami goveda, zaplesale pa bodo tudi plesalke flamenka.

Lipicanci na vajetih jahačev Lipiške šole klasičnega jahanja pa vedno navdušijo z najzahtevnejšimi figurami klasične dresure v treh točkah: kvadrilji, solo točki in točki »delo na dolgih vajetih«, pri kateri žrebec izvaja vse točke brez jahača v sedlu. Gostje spektakla bodo jahači Združenja rejcev lipicanca Slovenije.

Ob Dnevu kobilarne Lipica bo ves dan potekal pester spremljevalni program, v katerem bodo posebej uživali otroci. Vstopnina za ogled kobilarne in predstave znaša 16 evrov za odrasle, 5 evrov za otroke od 6 do 18 let ter evro za otroke do petih let. Ugodnejša je družinska vstopnica, za katero boste odšteli 36 evrov.

 Foto: arhiv Cordoba Ecuestre


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media