Peti najstarejši v Evropi!

31. avgust 2017

Stodesetletni Niko Dragoš

Po podatkih državnega statističnega urada (Surs) je v prvem polletju letošnjega leta v Sloveniji živelo 221 ljudi, ki so dopolnili 100 ali več let. Med njimi je  bilo kar 185 žensk in le 36 moških – a eden od njih, Niko Dragoš, je ravnokar praznoval 110 rojstni dan. In še zanimivost, največ ljudi z visoko starostjo živi v zahodni Sloveniji.

 Najstarejša Slovenka doslej je bila Katarina Marinič, ki je umrla leta 2010 v 111. letu. Ob smrti je bila med približno osemdesetimi uradno potrjenimi najstarejšimi še živečimi ljudmi na svetu. Bila je uvrščena na seznam verificiranih superstoletnikov iz vsega sveta, ki ga pripravlja raziskovalna institucija Gerontology Research Group s sedežem v Los Angelesu. 

Na ta seznam naj bi uvrstili tudi Nikolaja Dragoša, ki je 27. avgusta dopolnil 110 let in tako postal najstarejši Slovenec in s tem superstoletnik. Po rodu je iz Bele Krajine, čeprav ga je življenjska usoda že zgodaj odpeljala drugam. Opravljal je več poklicev, med drugim je bil graničar, miličnik in knjigovodja. Že desetletje biva Domu upokojencev Center v Ljubljani, enota Poljane. Pri stotih letih je napisal knjigo spominov, dokler mu je zdravje dopuščalo, se je veliko sprehajal, ob praznovanju 110-letnice pa je zaigral na tamburico.

Superstoletnik je zaigral s tamburaškim orkestrom Bisernica.

 Po podatkih dr. Blaža Podpečana, ki velja za odličnega poznavalca stoletnikov pri nas in v tujini, je gospod Dragoš trenutno med dvajsetimi najstarejšimi moškimi na svetu  oziroma peti najstarejši moški v Evropi. Pravzaprav je starejši kot vsi moški v Veliki Britaniji, Franciji, vseh skandinavskih državah, Avstraliji in Kanadi!

A. Ž.,  Fotografiji: Branka Lopič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media