Evropski dnevi judovske kulture

2. september 2017

Sinagoga v Mariboru

Z odprtjem razstave Judje na Goriškem so se začeli evropski dnevi judovske kulture po Sloveniji. Največ dogodkov  bo 3. septembra  v Mariboru, Ljubljani, Lendavi, Negovi in Murski Soboti.

 Glavni cilj dnevov je spoznavanja judovske kulture in tradicije, letošnja tema je  judovska diaspora, so sporočili iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Razstava Judje na Goriškem v bližini judovskega pokopališča v Rožni Dolini pri Novi Gorici predstavlja kratko zgodovino Judov in judovske skupnosti v Gorici, njihovo vpetost v kulturno-gospodarski razvoj mesta, preganjanje in uničenje skupnosti med holokavstom, poskus njene obnove po drugi svetovni vojni in priključitev k Judovski skupnosti v Trstu leta 1969. Posebno poglavje razstave je namenjeno nekdanjemu pokopališču goriške judovske skupnosti v Rožni Dolini, kjer bo na ogled do 19. septembra, nato pa jo bodo prestavili v Goriški muzej v gradu Kromberk.

Najbolj pestro bo dogajanja v nedeljo, 3. septembra. V Sinagogi Maribor bodo med 9. in 18. uro pripravili dan odprtih vrat, v sklopu katerega bodo odprli dokumentarno razstavo Narodne knjižnice Izraela Judovska diaspora in fotografsko razstavo Branimirja Ritonje Judovska pokopališča.

Prav tako bodo vrata v nedeljo odprli v ljubljanskem Judovskem kulturnem centru, kjer bo slikarska razstava Biblični zapisi na rdečem papirusu Oskarja Rotovnika - Okija. V Mini teatru v Ljubljani bo ob 20. uri koncert argentinsko-judovske glasbe v izvedbi Vienna Tango Quinteta.

V Lendavi bodo v nedeljo pripravili Sprehod po judovski Lendavi ter odprli razstavo Zidovi, znamenja, usode - Deportacije madžarskih Judov v Auschwitz. Sledil bo koncert judovske glasbe v izvedbi Judit Klein in Zoltana Neumarka. Na negovskem gradu pa bo isti dan od 15. ure naprej na ogled razstava Morpurgi, potomci mariborskih Judov.

Evropski dnevi judovske kulture se bodo nadaljevali še naslednji teden, in sicer si bo v sredo, 6. septembra, v murskosoboški Pokrajinski in študijski knjižnici mogoče ogledati dokumentarno razstavo Judovski jeziki. Dan kasneje bo v mariborski sinagogi predavanje Maria Berdiča z naslovom Marc Chagall - med judovstvom in krščanstvom, 12. septembra pa bo v Pomurskem muzeju Murska Sobota še predavanje Janeza Premka o razvoju judovske pisave.

Z izjemo koncerta Vienna Tango Quintet so vse prireditve brezplačne.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media