Otrok v avtu ne izpostavljajmo kajenju 

4. september 2017

Do 8. septembra policisti v sodelovanju z ministrstvom za zdravje na terenu izvajajo akcijo osveščanja javnosti o novi zakonodaji na področju kajenja v vozilih. Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov namreč prepoveduje kajenje v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

 
Tuje raziskave kažejo, da v prisotnosti otrok kadi tretjina do dve tretjini staršev kadilcev,  v Sloveniji pa je do 10.000 otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, pripelje do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima, celo večjim kot v zelo zakajenih lokalih. Če so dimu izpostavljeni bolniki, otroci, nosečnice in druge ranljive skupine prebivalstva, so poledice še večje. Bolj občutljiva oseba ima, že ko se usede v zakajeno kabino avtomobila, hitro vzdražene oči, nos, začne kašljati, občuti lahko vrtoglavico ali glavobol. S prezračevanjem, odpiranjem oken ali držanjem cigarete skozi okno se tobačnega dima ne da v celoti odstraniti. Prav zato je v Sloveniji  od letošnjega marca prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih v navzočnosti mladoletnih oseb.

 S septembrsko akcijo policisti voznike opozarjajo na škodljive učinke, ki jih ima pasivno kajenje na mladoletne osebe. Za opravljanje nadzora nad prepovedjo kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb sta pristojna tako policija kot občinsko redarstvo. Naj ob tem opozorimo še na kazni za kršitve zakona.  "Z globo 250 eurov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let."


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media