Telesna dejavnost vse življenje

8. september 2017

Svetovni dan fizioterapije, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Telesna dejavnost vse življenje. Slovenski fizioterapevti  bodo po vsej Sloveniji izvedli več kot 40 dogodkov. Med drugim bodo priredili dneve odprtih vrat, merili bodo telesno pripravljenost ljudi in ocenjevali držo odraslih, prikazali bodo različne terapevtske vadbe in podobno.

 Kot sporočajo iz Združenje fizioterapevtov Slovenije, se vsak dan srečujejo z bolniki s kroničnimi bolečinami in negativnimi posledicami lagodnega življenja, zato poudarjajo velik pomen gibanja za zdravje. Telesna dejavnost izboljša vzdržljivost srca in ožilja ter mišično zdravje in zmanjša tveganje za številne nenalezljive kronične bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen tipa 2. Fizioterapevti lahko pomagajo vključiti telesno dejavnost v vsakodnevno življenje posameznika. S poglobljenim razumevanjem vzdrževanja telesne dejavnosti svetujejo o telesnih dejavnostih in vadbi ljudem vseh starosti. S fizioterapevtskimi postopki jim lahko povečajo moč in gibčnost, da se lažje gibajo. Posameznik, ki je v boljši telesni pripravljenosti, se v primeru poškodbe ali bolezni tudi lažje in hitreje rehabilitira, kar ni zanemarljive vrednosti.

 Premalo fizioterapevtov

 V Sloveniji je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno 1300 aktivnih fizioterapevtov. A to je, kot navajajo v združenju, premalo za pokrivanje vseh potreb. Na 10.000 prebivalcev je približno šest fizioterapevtov, s čimer se po evropski statistiki uvrščamo na 17. mesto med 23 državami. Finska, Norveška, Švedska, Belgija, Danska, Nizozemska, Nemčija, Francija in Islandija imajo denimo od 12 do 20 fizioterapevtov na 10.000 prebivalcev, kar jim zagotavlja boljši zdravstveni standard in večje blagostanje.

Združenje fizioterapevtov Slovenije predlaga, da bi imeli bolniki neposredni  in takojšnji dostop do fizioterapije (brez napotnic preko družinskega zdravnika ali specialista),  vključevanje fizioterapevtov v vse programe, ki vključujejo telesno dejavnost za preprečevanje, zdravljenje in rehabilitacijo obolenj ter poškodb. Za boljšo kvaliteto storitev pa predlagajo uvedbo licenc. 

Predlagajo tudi, da bi prebivalcem zagotovili fizioterapijo na domu, saj še ni vključena v javno zdravstvo. S tem bi omogočili ter ohranjali starejšim in obolelim samostojno življenje na njihovem domu. Socialno ogroženim skupinam, ki si ne morejo plačati samoplačniških storitev, bi zagotovili javno dostopno fizioterapijo. Če bi pacientom omogočili rehabilitacijo na domu po operativnih in drugih posegih v bolnišnici, bi s kontinuiranim zdravljenjem lahko prihranili veliko denarja. Draga operacija kolka ali kolena, na primer, ne bo uspešna, če ji takoj ne sledi fizioterapija. Pomanjkanje fizioterapevtov občutijo tudi starejši, ki živijo v ustanovah. V domovih starejših občanov velja normativ 150 stanovalcev na enega fizioterapevta, kar po mnenju stroke ni sprejemljivo, saj  bi jih veliko potrebovalo take storitve vsak dan.

Večina dogodkov za promocijo zdravega življenja bo potekala danes ali jutri, nekateri pa še v prihodnjem tednu. Tako bodo v Ljubljani 12. septembra pripravili "svetovalni" dan,  med 9. in 13. uro bodo na Stritarjevi ulici (med Tromostovjem in Mestno hišo) fizioterapevti mimoidočim predstavljali zdrav in aktiven življenjski slog, preventivne in presejalne programe in jim tudi svetovali.

Podrobnejši program preverite na spletni strani: www.physio.si/aktivnosti-ob-svetovnem-dnevu-fizioterapije/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media