Podarite stolu še eno priložnost

9. september 2017

 Ljubljana bo sredi novembra gostila mednarodno konferenco Eurocities, katere osrednja tema bo krožno gospodarstvo. Ena od inovativnih idej, zasnovanih za konferenco je projekt CHAIRity – Dajte mu še eno priložnost, v središču katerega so stari stoli.

Z mestne občine Ljubljana vabijo meščane in okoličane, da podarite stare ali odslužene stole, ki jih bodo skupaj z učenci štirih osnovnih šol obnovili na delavnicah s kulturno-ekološkim društvom Smetumet. Stole do 25. septembra 2017 prinesite v Zbirni center Snage na Povšetovi ulici 2. Odprt je od torka do sobote med 11. in 18. uro.

Obnovljeni stoli bodo kot primer krožnega gospodarstva predstavljali del scenografije na konferenci EUROCITIES. Decembra pa jih bodo  prodajali na posebnem dogodku, izkupiček od prodaje pa namenili v dobrodelne namene.

Krožno gospodarstvo

Letošnje leto je Mestna občina Ljubljana razglasila za leto krožnega gospodarstva. Temelj krožnega gospodarstva je prehajanje od izdelkov do storitev, od posedovanja oziroma lastništva do souporabe, saj so štiri glavne točke: najem namesto nakupa; Storitev namesto izdelka; souporaba namesto lastništva in industrijska simbioza.

Za dobrobit okolja in s tem tudi za lastno dobro se moramo naučiti rabiti in porabiti manj, stvari uporabiti večkrat in slediti načelom delitvene ekonomije. V Ljubljani je že nekaj uspešnih projektov s tem konceptom, denimo souporaba koles (Bicikelj), ponovna uporaba pohištva v najemnih stanovanjih, uporaba biološko razgradljivih vrečk na osrednji tržnici, Knjižnica Reči, kjer si lahko izposodite nekatere aparate, športno opremo in druge uporabne predmet, kadar jih potrebujete; predelava oblikovalskih oblačil in modnih dodatkov (Kabiné Šerinjon); čiščenje ulic z reciklirano vodo in deževnico; predelava japonskega dresnika v papir (pilotni projekt); popravila in predelava tekstila in predmetov (Center ponovne uporabe in Repair Cafe) in še drugi.

 A.  Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media