Okrepimo svoje srce

22. september 2017

Potrebno je le nekaj sprememb in naše srce bo ostalo močno in zdravo. »Skupaj za moč srca« je ključno sporočilo ob letošnjem svetovnem dnevu srca, ki ga obeležujemo 29. septembra. Če bo zdravo srce, tudi z ožiljem ne bi smeli imeti težav.

Čeprav je Slovenija uspešna na področju preventive bolezni srca in ožilja, še vedno preveč ljudi umre zaradi nezdravega načina življenja. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije zato vsem priporoča, da se odločimo za zdrav način življenja, sem sodi zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad, predvsem zmanjšanje oziroma opustitev kajenja; občasne kontrole pokazateljev zdravstvenega stanja, kot so krvni tlak, raven glukoze v krvi,  holesterol (LDL, HDL) in trigliceridi v krvi, indeks telesne mase ter pravočasno ukrepanje ob pojavu znakov, ki lahko vodijo v bolezen. Pomaga tudi, da si vzamemo čas za sprostitev in da manj sedimo. Vplivi gibanja in telesne vadbe na telesno in duševno zdravje ter naše splošne počutje in zadovoljstvo z življenjem so neštetokrat dokazani in dobro je, da jih upoštevano vse življenje.

Tudi z zdravim načinom prehranjevanja bomo svojemu srcu zagotovili moč, da nam bo lahko omogočilo življenje, kot si ga želimo. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije z znakom varovalnega živila (srček) opremlja živila, ki ustrezajo smernicam zdravega prehranjevanja. Društvo razveseljuje podatek, da je podjetje Lidl Slovenija v številnih izdelkih svojih blagovnih znamk že zmanjšalo dodan sladkor in sol, hkrati pa so se  v Lidlu zavezali, da bodo do leta 2025 vsebnost dodanega sladkorja in soli zmanjšali za skupno 20 odstotkov.

Osrednja prireditev ob svetovnem dnevu srca

Društvo za zdravje srca in ožilja ob svetovnem dnevu srca prireja dogodke: predavanja, pohodi, druženja, meritve dejavnikov tveganja (krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi, idr.) po vsej Sloveniji. Osrednja prireditev pa bo to soboto, 23. septembra od 9. do 13. ure na Prešernovem trgu v Ljubljani. Na voljo bo gradivo o skrbi za zdravo življenje, obiskovalcem bodo zdravstveni delavci tudi osebno svetovali.  

Več na spletni strani: www.zasrce.si .


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media