Poskrbimo, da bo lepo biti star!

27. september 2017

Sokolski veterani so navdušili.

Včeraj se je v Cankarjevem domu začel 17. festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal do četrtka. Predstavniki vseh generacij, še posebej pa starejši, so se lahko udeležili številnih razprav, predavanj in delavnic na temo aktivnega in zdravega življenja. Poleg tega pa je bilo tudi veliko plesnih, pevskih in glasbenih nastopov, na stojnicah pa so vabili z bogato ponudbo izdelkov in storitev.

Slavnostnega odprtja so se udeležili kar trije ministri: Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, in Karel Erjavec, minister za zunanje zadeve. Poleg njih pa še ljubljanski župan Zoran Jankovič, številni državni sekretarji, poslanke in poslanci ter diplomati. Ministrica Maja Makovec Brenčič je spomnila, da je izobraževanje vezivo družbe, ki ne pozna starosti. Svoje spretnosti moramo krepiti ne glede na leta in v tem vidi rdečo nit festivala. Ministrica Anja Kopač Mrak pa je poudarila, da bomo izzive dolgožive družbe zmogli le povezani med generacijami. Med drugim nas čakajo spremembe na trgu dela, kjer bo zaradi pomanjkanja mlade delovne sile treba poskrbeti za prilagoditev delovnih mest za starejše delavce.

Predsednik Zdusa Janez Sušnik je poudaril, da se vseskozi zavzemajo za ustanovitev demografskega sklada in sprejem nujno potrebnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Pozdravil je tudi napovedani uskladitvi pokojnin za naslednje leto.

V kulturnem programu so nastopili Združeni slovenski veteranski orkester, otroški pevski zbor iz OŠ Maksa Pečarja, obiskovalce pa so zelo navdušili bežigrajski sokoli, ki so kljub letom izvajali prave gimnastične akrobacije.

Za ambasadorja letošnjega festivala so imenovali dr. Jožeta Ramovša, dolgoletnega direktorja Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, ki sodeluje s festivalom že od začetka. V zahvalnem govoru je poudaril, da se bo družba starala vse do leta 2060, pri tem mora tudi vsak med nami opraviti pomembno nalogo – poskrbeti za zadovoljno in srečno staranje, da bomo v naslednjih letih lahko rekli: »Lepo je biti star.«

Ambasador festivala dr. Jože Ramovš

Priznanja za dolgoletno sodelovanje in podporo festivalu pa so prejeli: KRUT – krožek za kulturno, športno in podporno udejstvovanje iz Trsta, dr. Božidar Voljč, Robert Zadek z ministrstva za obrambo in Občina Domžale.

Prejemniki priznanj z ministrico Anjo Kopač Mrak.

S petjem  in plesom pozabimo na skrbi

Na dveh odprtih odrih so ves dan prepevali in plesali člani različnih društev upokojencev. Posebej veselo pa je bilo popoldne v Linhartovi dvorani, kjer je potekal 9. večer pesmi in plesa. Nastopili so pevci in pevke ljudskih pesmi, godci ljudskih viž ter folklorne skupine ki delujejo v društvih upokojencev v trinajstih pokrajinskih zvezah.

Folklorna skupina DU Moravče

Plesali in peli so: Mešani pevski zbor DU Šentrupert; Pevke ljudskih pesmi »Vesele Ribn´čanke« DU Ribnica; Pevke ljudskih pesmi DU Lenart; Hišni ansambel DU Markovci; Vesele babice z Zdravkom DU Šmartno ob Paki; Folklorna skupina DU Moravče; Dramsko-pevska skupina »Zarja« DU Ajdovščina in OŠ Šturje; Pevke ljudskih pesmi DU Ptuj; Pevska skupina »Holcarji« DU Vitanje. Tudi letos so prišli gostje iz Makedonije: Folklorna skupina Društva upokojencev Gjorče Petrov iz Skopja in  Pevska skupina »Lenka Pingova« Društva upokojencev iz Štipa.

Petnajst let čakanja

Osrednji strokovni dogodek prvega festivalskega dne je bila okrogla miza, na kateri so predstavili krovne strategije, ki vključujejo izzive dolgožive družbe. Med temi je najobširnejša Strategija dolgožive družbe, ki jo je vlada sprejela julija letos, aktivnosti za pripravo konkretnih ukrepov pa bo koordiniral in spremljal novoustanovljeni Svet Vlade RS za medgeneracijsko sodelovanje in dolgoživo družbo. Predstavili so še nekaj ključnih tem ministrske konference o staranju UNECE v Lizboni, katere poudarek je bil na spoznavanju potenciala dolgožive družbe.

Okroglo mizo je vodila Mija Pukl, podpredsednica ZDUS.

Zdus na ključne težave, s katerimi se srečuje starejša generacija ter na njihova pričakovanja opozarja z Memorandum ZDUS za leto 2018. Kot je povedal Tomaž Banovec, so podoben memorandum napisali že leta 2008. Zdaj se jim je zdelo potrebno vlado ponovno spomniti na nekatere nerešene zadeve, ki so jih opredelili v 12. točkah, pri čemer so se osredinili zlasti na  z reforme trga dela in zdravstva, upokojevanje ter dolgotrajno oskrbo. Spomnil je, da smo doslej sprejeli številne strategije (menda jih je blizu sto), najpomembnejši pa je akcijski načrt, v katerem so natančno opredeljeni konkretni ukrepi, izvajalci nalog, časovne omejitve in finančna konstrukcija. Tega pa tudi sedanja Strategija dolgožive družbe še nima. 

Kot  tudi še nimamo zakona o dolgotrajni oskrbi. Živahna razprava je pokazala, da imajo upokojenci dovolj nenehnih dogovorov in sprejemanja raznih dokumentov, iz katerih se nič ne izcimi. Predvsem je nedopustno, da že 12 let čakamo na sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi - čeprav je bilo o tem, da je predlog pripravljen, govora že na lanskem festivalu. Slišati je bilo mnenja, da pristojna ministrstva ne znajo (ali ne želijo) sodelovati in se  uskladiti med sabo, pa da se vedno znova zatika pri financiranju storitev. Kot pa je povedala državna sekretarka ministrstva za zdravje Jožica Maučec Zakotnik, je zdaj predlog zakona o dolgotrajni oskrbi nared, vključno s finančno konstrukcijo. V začetku  oktobru naj bi ga poslali v javno razpravo,  januarja 2018 pa bodo stekli pilotni projekti, ki bodo preverili predlagane rešitve.

Fotografije: Jožica Dorniž, Anita Žmahar, Tatjana Rodošek, Janez Platiše 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media