Oktober v znamenju rožnate

2. oktober 2017

V Radečah so drevesa že ovita v rožnate pletenine.

Oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških, žal umre skoraj 400 žensk in pet moških.  Slovenske bolnice imajo dostop do vsega sodobnega zdravljenja. Če je odkrit dovolj zgodaj, je rak dojk visoko ozdravljiv, zdravljenje je manj obsežno in bolj učinkovito.

 Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna že dvajset let osvešča javnost, pomaga bolnicam pri premagovanju bolezni ter stisk, ki se pojavljajo med zdravljenjem ter opozarja na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Letošnja osrednja tema bo kakovost življenja po zdravljenju, s tem namenom začenjajo s projektom ROZA, to je razvojni program za opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk in rodil.

 Donacije s tekem

Za oktober so značilne rožnate pentlje,  delijo jih tudi na dogodkih, ki se ta mesec kar kopičijo. O raku dojk članice Europe Donne, nekdanje bolnice, zdravstveno osebje, svojci in številni podporniki opozarjajo na različne načine. Eden takih je ovijanje dreves v rožnate pletenine v različnih krajih,  v četrtek, 5. oktobra tudi v Parku Zvezda v Ljubljani. Vedno bolj množično so obiskani teki ali hoje za upanje, v prvi polovici oktobra bodo potekali v Novi Gorici, Zagorju ob Savi, Radovljici, Vavti vasi, Postojni in Slovenski Bistrici.

Več bo dobrodelnih dogodkov, na katerih bodo zbirali sredstva za delovanje združenja ter za nakup naprave DXA za Onkološki inštitut v Ljubljani, s katero merijo sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, saj zdravila vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino. Tudi na športnih dogodkih, na primer 8. oktobra na nogometni tekmi Slovenija – Škotska. Rokometni klub Celje Pivovarna Laško bo dve svoji tekmi (14. in 21. oktobra) posvetil rožnatem oktobru in osveščanju o raku dojk in del kupnine od vstopnic namenil Europi Donni. Rožnata barva bo v ospredju tudi na košarkaški tekmi 25. oktobra v Stožicah, ko se bosta v okviru pomerila KK Petrol Olimpija ter nemški Medi Bayreuth.

Sredstva bodo zbirali tudi 14. oktobra na koncertu skupine The Frajle v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru ter 20. oktobra na gledališki predstavi Življenje je vrednota! v izvedbi Katja Dance Company, prav tako v Mariboru.

Pomagajte z nakupom in SMS sporočili

V prodajalnah Sportina je naprodaj majica s pozitivnimi sporočili, ki jo je oblikovala Jana Koteska  (ima tudi izkušnjo z rakom dojk), v sodelovanju z blagovno znamko Marx, del kupnine je namenjen delovanju Europe Donne, ki ji bo del sredstev od prodaje gospodinjskih aparatov v rožnati barvi namenilo tudi podjetje BSH Hišni aparati. Pivovarna Laško Union bo steklenice vode Zala opremila z rožnato pentljo, Telekom pa bo namenil 10 evrov od vsakega prodanega mobitela Samsung Galaxy S7 Pink Ribbon s pametno zapestnico SBS, z nakupom šampinjonov v roza embalaži pa lahko kupci v trgovinah Hofer prispevate deset centov.

Vsi ostali pa lahko pomagate tako, da si pripnete rožnato pentljo, vzamete v roke mobilni telefon in pošljete na številko 1919 SMS sporočilo s ključno besedo POGUMNA (prispevate en evro) ali POGUMNA5 in prispevate 5 evrov.

 Več informacij  o poslanstvi združenja Europa donna in oktobrski dogodkih poiščite na spletni strani www.europadonna-zdruzenje.si/

Fotografiji: Facebook ED


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media