Koncert v podzemlju

5. oktober 2017

V Županovi jami pri Grosupljem, 360 metrov dolgi in  77 metrov globoki podzemni lepotici najdete  številne zanimivosti. Že pri vhodu je dvorana, imenovana Ledenica, kjer je je vedno enaka temperatura, v notranjosti pa lahko obiskovalci občudujejo snežno bel Županov kapnik v Veliki dvorani, mogočen Prestol kralja Matjaža v Matjaževi dvorani in bleščeči Krstni kamen v Blatni dvorani.

Jama, še posebej Velika dvorana, je tudi zelo akustična, zato v njej občasno prirejajo pevske ali glasbene koncerte. Eden takih bo v soboto, 7. oktobra, ob 15. uri. Med kapljanje vode v kraškem podzemlju se bo pomešala glasba skupine Gross upi, sestava učencev Glasbene šole Grosuplje, ki deluje pod vodstvom prof. Polone Udovič. Skupina izvaja zlasti folk glasbo, od Irske in Skandinavije, preko Slovenije, pa vse do Makedonije. Zaigrajo pa tudi kakšno country, jazz ali klasično skladbo. Pogosto nastopajo, še posebej so ponosni na štiri nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani.

 Koncert bo združen z vodenim ogledom sedmih podzemeljskih dvoran najlepše kraške jame na Dolenjskem krasu. Ker je v notranjih delih jame stalna temperatura 9,5 stopinj, organizatorji priporočajo topla oblačila in dobro  pohodniško obutev. Ogled jame s koncertom bo trajal približno uro in pol. Vstopnina: 8 evrov odrasli, 6 evrov šolski otroci.

 Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja, v bližini vasi Velike Lipljene, če se peljete od Grosuplja proti Turjaku. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, in www.facebook.com/zupanovajama, dodatne informacije so na voljo na 041 407 705 oz. na info@zupanovajama.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media