Hrana sodi na kompost, ne v smetnjak
Na današnji Svetovni dan hrane sta društvo Ekologi brez meja in podjetje Snaga Ljubljana vnovič opozorili na zavrženo hrano z dogodkom, ki so ga poimenovali Ne meč'mo hrane stran! Pravzaprav je šlo za "protest zabojnikov", saj se v rjavih zabojnikih za biološke odpadke znajde preveč hrane, ki bi jo lahko porabili drugače: skuhali določeno jed, zamrznili ali kako drugače shranili, delili s sosedi oziroma, če že ne gre drugače, kompostirali.
Vsak Slovenec zavrže kar 73 kilogramov hrane na leto. Po podatkih Statističnega urada RS pa je povprečni izdatek za hrano na enega člana gospodinjstva v letu 2015 znašal dobrih 935 evrov na leto. Skoraj polovico od 151 tisoč ton zavržene hrane prispevamo gospodinjstva. Vzrokov je več od tega, da ne načrtujemo nakupov in kupimo preveč živil, do tega, da ne pojemo vsega, kar skuhamo, pozabimo na določena živila, ki jim preteče rok uporabnosti. Zato tako ekologi kot komunalni delavci svetujejo, da pred pripravo obrokov pregledamo hladilnik in kuhinjske omarice ter porabimo živila, ki jih že imamo, pred nakupom pa temeljito premislimo, kaj in koliko živil potrebujemo ter si prirpavimo seznam. In se ga seveda držimo.
Brezplačen kompost
Snaga Ljubljana zeleni odrez in biološke odpadke, ki jih ločeno zbira, nato kompostira. Zdaj vabijo občanke in občane Ljubljane, da pridejo po brezplačni kompost v Zbirni center na Povšetovi ulici 2 in na dvorišču Povšetove ulice 10. Kompost prvega kakovostnega razreda je stoodstotno organsko gnojilo, ki ne vsebuje kaljivih semen plevela, zato je zelo primeren za urejanje grobov, presajanje lončnic, pripravo vrtov in zasajanje dreves.
Po kompost lahko pridejo vse do 28. oktobra, od torka do sobote med 11. in 18. uro. Prinesti morajo lastno embalažo (vedra, posode, vreče), količina je omejena.