Jesensko cepljenje proti KME

19. oktober 2017

Tudi v parku nas lahko ugrizne okuženi klop. 

 Zdravstveni dom Ljubljana tudi jeseni vabi k cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po ugodnejši ceni. Akcija "Zdravo v naravo" poteka do 27. oktobra in sicer pri izbranih osebnih zdravnikih v vseh ljubljanskih zdravstvenih domovih.

Cena cepljenja je 20 evrov in je enotna za odrasle in otroke, ki se lahko cepijo že od dopolnjenega prvega leta dalje. Cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva.

V nasprotju z dosedanjimi podobnimi akcijami tokrat cepljenje opravljajo izbrani osebni zdravniki, ki imajo ordinacijo v zdravstvenem domu. Predhodno se je treba naročiti po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Na cepljenje prinesite cepilno knjižico, če jo imate.

 Pred posledicami ugriza okuženega klopa se najbolj učinkovito zaščitimo s tremi odmerki cepiva,  prva dva prejmemo v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Za ohranjanje zaščite je cepljenje nato treba ponoviti na vsakih pet let oziroma na vsaka tri leta za starejše od 60 let. Ustrezna zaščita pa je tudi že po dveh odmerkih, če jih prejmemo po pospešeni shemi s 14 dnevnim razmikom. Zdravstveno osebje poziva k jesenskemu cepljenju tudi zato, ker so klopi aktivni vse, dokler temperature trajno ne padejo pod 5 do 7 stopinj Celzija. 

Virus klopnega meningoencefalitisa, ki ga prenašajo številni klopi, povzroča vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva, ki pušča trajne posledice ali povzroči celo smrt. Smrtnost na srečo ni visoka, vendar  so posledice hude, lahko pride do ohromitve v področju kolčnih in ramenskih mišic. Pri več kot tretjini bolnikov se po okužbi razvije postencefalitisni sindrom. Bolnik se slabo počuti, je utrujen, ima glavobole, lahko slabše sliši, se strese, ima motnje ravnotežja in težave z zbranostjo. Ker so težave dolgotrajne,  ga močno omejujejo v vsakdanjem življenju.

Naj še enkrat ponovimo, da nas klopi ne ogrožajo le v gozdu, pač pa tudi v parku, na domačem vrtu, na golf igrišču, torej povsod tam, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje. Klopi se namreč skrivajo pri tleh. Največ okuženih klopov je še vedno  na Gorenjskem, Koroškem, v Ljubljani in okolici ter v Savinjski regiji.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media