Pomagajmo, morda kdo drug ne bo!

23. oktober 2017

Vsak izmed nas lahko reši življenje, zato bi morali že otroci poznati osnove oživljanja in vedeti, kje v bližini se nahaja avtomatski zunanji defibrilator (AED), je osnovno sporočilo ob evropskem dnevu oživljanja. Ta je bil sicer že 16. oktobra, vendar dogodki za osveščanje o pomeni poznavanja osnov prve pomoči potekajo vse do konca oktobra.

 Osnovni poudarek je predvsem na tem, kako pomembno je ukrepati čim prej, saj je najpomembnejših prvih pet minut po dogodku. Tudi pri prometnih in drugih nesrečah ne čakajmo, da bo pristopil kdo drug, pomagajmo brez bojazni, da bi naredili kaj narobe, saj bodo posledice hujšem, če človeka, ki ne diha, ne bi oživljali.

 Pri srčnem zastoju takojšen začetek oživljanja s stiskanjem prsnega koša celo do štirikrat poveča število preživelih, saj je v prvih minutah pri odraslih v krvi in pljučih še vedno kisik. Ko najdemo človeka, ki leži na tleh, je neodziven, ne diha ali pa hlasta za zrakom in ima krče po telesu, lahko posumimo, da gre za zastoj srca. Takoj pokličemo številko 112 in začnemo oživljati s stiskanjem prsnega koša - do 1/3 debeline, s hitrostjo 100 do 120/minuto. To počnemo tako dolgo, dokler oseba ne zadiha oziroma prispejo reševalci, tudi če traja deset minut ali več.

Umetnega dihanja ni potrebno dajati, saj najnovejše strokovne smernice določajo, da je oživljanje samo s stisi prsnega koša enako učinkovito kot tisto, ki vključuje umetno dihanje. Še bolje je, če uporabimo avtomatski zunanji defibrilator (AED). To je prenosna elektronska naprava, ki s pomočjo električnega sunka ponovno požene srce in s tem reši življenje. Uporaba je preprosta, saj naprava z govornimi napotki usmerja reševalca, kaj mora storiti.

 Delavnice oživljanja

Kdor želi obnoviti znanje prve pomoči ali se na novo naučiti osnov, se lahko udeleži tečajev, ki jih skozi vse leto  pripravlja Rdeči križ Slovenije. Do konca oktobra pa po vsej Sloveniji potekajo številni dogodki za osveščanje o prvi pomoči, ki jih pripravlja  Slovenski reanimacijski svet skupaj s partnerji. Med drugim bodo izvedli 110 brezplačnih prikazov in delavnic oživljanja, ki se jih lahko udeleži vsak, ki to želi.  Potekajo v  prostorih Rdečega križa, osnovnih šol, društev bolnikov, na javnih prostorih ...

Na tej povezavi preverite, kje v vaši bližini bodo delavnice: http://slors.szum.si/tecaji/evropski-dan-ozivljanja/ali po vprašajte na krajevni organizaciji Rdečega križa. 

Podpis pod fotografijo: Projekt kot ambasadorka podpira tudi Špela Pretnar, nekdanja vrhunska alpska smučarka, ki se je že naučila osnov oživljanja.

 Besedilo in fotografija: Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media