Zdravju in okolju prijazna sveča

30. oktober 2017

V združenju OZARA Slovenija so se domislili, kako bi koristno uporabili uporabljeno jedilno olje. Njihovi uporabniki izdelujejo dišeče sveče OILRIGHT z različnimi vonji ter "naredi sam" komplete, s pomočjo katerih si v lastni kuhinji naredimo svečo po svoji želji.

 Po nekaterih podatkih povprečno slovensko gospodinjstvo v odtok zlije od tri do pet litrov odpadnega olja na leto, kar seveda ni ekološka rešitev. Maščobe se prilepijo na cevi in jih mašijo, pa tudi v čistilnih napravah povzročajo nevšečnosti. V Ozari oziroma njihovem socialnem podjetju Bolje že precej časa zbirajo odpadno olje, vsak mesec ga v 140 javnih zavodih in restavracijah zberejo tri do štiri tone. Tako so se domislili, da bi ga lahko uporabili v druge namene. Po skrbnih raziskavah in preizkušanjih, ki so se začela pred tremi leti, so nastale sveče z dodatki eteričnih olj in kompleti za izdelavo doma. Z eno vrečko izdelamo tri sveče, ki jih lahko po želji obarvamo - barve so na prodaj posebej.

 Oilright sveče gorijo pri nižji temperaturi in celo do 20 odstotkov dlje od drugih, ko dogorijo, ostanke obrišemo, stekleni kozarec pomijemo in ponovno uporabimo. Škatlica, v kateri je sveča, pa se spremeni v zloženko z uporabnimi informacijami. 

Izdelke prodajajo preko spletne strani www.oilright.si/trgovina. Veliko naročil prejemajo zlasti za poslovna darila, kljub temu pa si prizadevajo najti partnerja, ki bi razširil prodajno mrežo. Razmišljajo pa že naprej in razvijajo prvo okolju povsem prijazno nagrobno svečo, izdelano iz biorazgradljivih materialov in rastlinskega voska, narejenega iz obdelanega odpadnega jedilnega olja.

Združenje OZARA Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja, izvaja različne programe za  osebe z duševnimi motnjami (dnevni centri, pisarne za informiranje in svetovanje, stanovanjske skupine, podporni programi, programi zagovorništva, socialna podjetja   ...).  So ena največjih humanitarnih organizacij z 1500 uporabniki, med njimi je precej takih, ki bi radi delali, vendar pa le redki dobijo zaposlitev. 

 Besedilo in fotografiji: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media