Slovenija piha 0,0!

6. november 2017

 V tednu med 6. in 12. novembrom, torej pred martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na cestah - preverjali bodo, ali vozite pod vplivom alkohola. Če boste »napihali« 0,0 pa boste prejeli kupon, s katerim si lahko na www.nulanula.si prislužite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani.

 Akcijo Slovenija piha 0,0, že drugo leto zapored organizira ministrstvo za zdravje v sodelovanju s policisti, ki bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Nadzor bo potekal zlasti v bližini gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi. Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev. Na terenu bodo še zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart. 

Vsaki tretji smrtni nesreči botruje alkohol

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let, največ nesreč  pa se zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah.

Zato še enkrat velja opozorilo: če ste uživali alkoholne pijače, ne sedajte za volan, naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media