Poprava krivice po petih letih 

10. november 2017

Državni zbor je na 51. izredni seji z veliko večino izglasoval novelo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ( ZPIZ-2E), ki sta jo vložili koalicijski stranki SD in DeSUS. V skladu z njo se bo čas prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje znova štel v pokojninsko dobo brez dokupa. Novela se bo začela uporabljati 1. januarja 2018.

 Novela, ki so jo v SD in DeSUS pripravili v sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in pokojninskim zavodom, ne posega v pokojninski sistem. Pač pa se nanaša na pokojninsko dobo, za katero so bili prispevki plačani v okviru prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje v času do uveljavitve zadnje pokojninske reforme, torej do 31. decembra 2012. Po pojasnilih predlagateljev zadeva od tisoč do pet tisoč ljudi, ki imajo zaradi nastalega položaja nižje pokojnine.

Prostovoljno so se v obvezno pokojninsko zavarovanje večinoma vključevali tisti, ki so izgubili delo po stečaju podjetja in jim je po določenem času prenehala pravica do nadomestila, tisti s krajšim delovnim časom in starejši brezposelni, ki so bili nezaposljivi in so čakali na upokojitev, so pojasnili predlagatelji.

Druga sprememba v noveli pa določa, da bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obvestil zavarovance, če jim delodajalec ne plačuje prispevkov.

Zadovoljni v sindikatu

Za odpravo neustrezne sistemske ureditve si je dolgo prizadevala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Zagovarjali so stališče, da velja določba 155. člena Ustave Republike Slovenije o prepovedi povratne veljave zakonov ne le za pridobljene pravice, kakršna je pokojnina, ampak tudi za pravice v nastajanju, kakršna je pokojninska doba. Po mnenju predsednice Lidije Jerkič so zadovoljni z odločitvijo poslancev, čeprav prihaja pet let prepozno.  Zdaj je najpomembnejše, da zavarovanke in zavarovanci možnost uveljavijo in zahtevajo novo odmero pokojnine, je zapisala v izjavi za javnost.

 ZSSS posebej opozarja tiste, ki so bili v preteklih petih letih prisiljeni v predčasno upokojitev, ker se jim je kot dokupljena štela pokojninska doba pridobljena s prostovoljno vključitvijo do 31. 12. 2012, da morajo po objavi novele ZPIZ-2E v Uradnem listu Republike Slovenije zahtevati ponovno odmero ugodnejše starostne pokojnine.

Povzeto po  STA in ZZZS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media