Svečka solidarnosti in upanja

18. november 2017

V letu 2016 je samomor prizadel 371 slovenskih družin, v preteklih letih še veliko več. V zadnjih 40. letih je tako v Sloveniji več kot 120.000 ljudi izgubilo bližnjega zaradi samomora.  Taka smrt je za družinske člane huda travmatična izkušnja, ki povzroči hudo krizo in stisko.

Inštitut Rahločutnost, Zavod Med.Over.Net, združenje Ozara Slovenija in Zavod Pogreb ni tabu letos prvič v Sloveniji organizirajo Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (Survivor Day – International Survivors of Suicide Loss Day). Tako se pridružujemo mnogim državam, ki pod okriljem American Foundation for Suicide Prevention 18. novembra že vrsto let organizirajo različne dogodke, s katerimi izražajo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo družine po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.

Družinskim članom lahko tak dogodek pusti posledice, kot so posttravmatska stresna motnja, depresija, hud občutek krivde, upad funkcioniranja na različnih področjih, samoobtoževanje, strah, občutki izoliranosti, nerazumljenosti, samodestruktivno vedenje, tudi s povečanim tveganjem za samomor in drugo. Zato potrebujejo primerno strokovno podporo  in prijateljske skupine, kot so denimo terapevtske skupine. 

V naslednjih dneh bo spletni portal  Med.Over.Net pripravil niz prispevkov z napotki za žalujoče in tudi tiste, ki se z njimi srečujejo, odprli pa so tudi forum za vse, ki prebolevajo izgubo bližnjega. 

V Ozara centrih  po Sloveniji bodo organizirali tematska srečanja in v sodelovanju z Inštitutom Rahločutnost povabili bližnje družinske člane v terapevtske skupine. Še ta mesec bo izšla knjiga Konec molka: kako naj otroka, ko doživi travmatično izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo, avtorice mag. Violete Irgl in soavtorice Jane Debeljak. 

Na spletni strani Zavoda Pogreb ni tabu bodo objavili članke za žalujoče in pripravili svetovalnico, ki jo bo vodila Barbara Karu ter izdali priročnik za pogrebna podjetja.

Pripravili pa so tudi skupno simbolno akcijo s pozivom »Prižgi svečko solidarnosti in upanja«, ki si jo lahko vsak izdela doma. Ekološko svečko lahko prižge sam ali jo podari. Naj bo simbolna podpora vsem, ki trpijo zaradi samomorov. Ustvarjalne pakete lahko prevzamete na devetih enotah združenja Ozara. Seznam je objavljen na spletni strani zavod.over.net.

Svečko solidarnosti in upanja  /ali katerokoli drugo svečko) lahko vsak prižge v svojem domu in tako simbolno izrazi podporo z vsemi, ki trpijo bolečino zaradi samomora. Skupen prižig bo 18. 11. ob 18. uri, prižgete pa jo lahko kadarkoli. Naj bo prižgana svečka simbolna podpora vsem, ki trpijo zaradi samomorov


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media