Preprečevanje zasvojenosti 

21. november 2017

V Sloveniji vsako leto umre 3600 oseb zaradi bolezni, ki jih zdravniki pripisujejo kajenju in 800 oseb zaradi bolezni, poškodb in zastrupitev, ki so posledica pretiranega uživanja alkohola.  Še 30 smrti beležijo zaradi uživanja prepovedanih drog.

Zato so se štiri velike mreže nevladnih organizacij, ki delujejo na področju preventive in zagovorništva na področju zasvojenosti, to so: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije z Mrežo NVO 25x25, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija z istoimensko mrežo, Inštitut za raziskave in razvoj UTRIP z mrežo Preventivna platforma in Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo povezale v  z mrežo NVO za preprečevanja zasvojenosti.

Združili bodo moči za osveščanje o posledicah nekemičnih zasvojenosti, saj se njihovega škodljivega vpliva premalo zavedamo. Tobak in alkohol sta med glavnimi dejavniki tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Predstavniki NVO poudarjajo, da si moramo vsi prizadevati za družbo brez tobaka, pri čemer je še posebej učinkovita poostritev nadzora nad tobakom. Prekiniti je treba tradicijo tvegane in škodljive rabe alkohola v Sloveniji, še posebej med mladimi, na tem področju je potrebno prenoviti obstoječo zakonodajo. Seveda pa je potrebno osvestiti celotno javnost, saj strokovnjaki menijo, da se v družbi sploh še ne  zavedamo resnosti problema.

Mlade pa ogrožajo tudi druge zasvojenosti. Po raziskavah je konoplja najbolj razširjena prepovedana droga tako med polnoletnimi prebivalci kot tudi mladostniki.  Obenem pa mladim preti še odvisnost od ekranov. Pretirana uporaba digitalnih sredstev sproži nevrofiziološke učinke, ki so zelo podobni učinkom najmočnejših drog, kot sta kokain in heroin, opozarjajo strokovnjaki. Četudi še ni medicinsko in pravno priznana oblika odvisnosti, ji moramo pravočasno posvetiti dovolj pozornosti, da bo čim manj škodljivih posledic.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije Društvo že vrsto let v svojih programih izvaja preventivne aktivnosti proti kajenju in pitju alkohola. S  pomočjo strokovnjakov za vedenjske odvisnosti in pedagogi  pa sedaj razvija še program delavnic za mladostnike in njihove starše. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media