Martin Krpan v knjigi in s knjigo

22. november 2017

  V Cankarjevem domu v Ljubljani ob devetih na široko odpira vrata obiskovalcem vseh starosti 33. Slovenski knjižni sejem. Simbolizira ga samozavestni Martin Krpan, ki na svoji kobilici poleg kija in mesarice drži še eno orožje – knjigo. Letos namreč praznujemo stoletnico prve slovenske slikanice, Levstikovega Martina Krpana s Smrekarjevimi ilustracijami. Na sejmu, ki se bo zaključil v nedeljo,  sodeluje 115 razstavljavcev, potekalo pa bo okoli 300 spremljevalnih dogodkov, od Debatnih kavarn, Založniške akademije, Pisateljskega odra do Cicifesta za najmlajše in programa za najstnike. 

Po motivih Levstikove zgodbe bo na sejmu celo opera za otroke Aleksandre Naumovski Potisk. Na tradicionalni dražbi starih knjig in tiskov Antikvariata Glavan , ki bo 24. novembra ob 18. uri pa bo na prodaj tudi odlično ohranjena prva izdaja iz 1917.

Države v fokusu so letos Avstrija, Nemčija in Švica. Sejem bodo obiskali številni gostje, med njimi  švicarski pisatelj Peter Stamm, ilustrator Axel Schäffler, najmlajšim bralcem poznan po liku Zverjasca, ter nemški založnik Gerhard Steidl, in prav tako nemška pisateljica, Petra Urban, avtorica knjige na temo, kako sprejeti staranje kot darilo (Prekipevati od življenja) ter predstavnika slovenske koroške literarne ustvarjalnosti Florjan Lipuš in Maja Haderlap.

 Na sejmu bodo nadaljevali z nacionalno kampanjo Slovenija bere, pripravili bodo košarkarsko knjižni dogodek, na katerem bodo predstavili vse knjige o košarki. Prvič je odprt ilustratorski kot in nov program, namenjen najstnikom od 11 do 18 let: Najs(t): Branje za boljše stanjeNa Kulinartfestu predstavljajo sveže kuharske knjige in knjige s kulinarično vsebino.

Danes in v četrtek bo sejem odprt do 20. ure, v petek in soboto vse do 22. ure, v nedelja pa do 18. ure. Vstop na sejem je brezplačen, obiskovalci pa si morajo vseeno priskrbeti vstopnico. Več o programu najdete na spletni strani: www.knjiznisejem.si.

Ob uradni otvoritvi  je Schwentnerjevo nagrado za leto 2017  dobila dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata Stanka Golob, posebno priznanje sejma pa Manca Košir, "neskončna navdihovalka branja". Ob koncu sejma bodo razglasili še knjigo leta 2016. pa najbolje oblikovano knjigo, najboljšega založnika, najboljši prvenec, najlepšo poslovno knjigo …


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media