Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

24. november 2017

Pri spolnem nadlegovanju ne gre za nedolžno izkazovanje pozornosti, dajanje komplimentov ali ustvarjanje prijateljskega vzdušja na delovnem mestu. Spolno nadlegovanje pomeni zlorabo družbene moči enega spola nad drugim. In je nezakonito, je ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami (25. november) dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak.

Gre za trdovratno in hudo kršitev človekovih pravic, ki ženske spremlja tako v zasebnem, delovnem kot širšem javnem okolju. Mednarodni dnevi akcij proti nasilju nad ženskami so priložnost, da namenimo dodatno pozornost psihičnemu, fizičnemu, ekonomskemu in spolnemu nasilju, zalezovanju, spolnemu nadlegovanju, spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti. Obstajajo tudi številne druge pojavne oblike, na primer obrezovanje deklic, prisilne poroke, ki so pri nas morda res manj pogoste, zato pa so jim izpostavljeni milijoni žensk drugod po svetu,  poudarja ministrica.

Sodoben tehnološki razvoj je prinesel tudi nove oblike nasilja in (spolnega) nadlegovanja. Spletnemu nadlegovanju je v EU po raziskavi Agencije EU za temeljne pravice izpostavljena kar desetina žensk, spletnemu zalezovanju pa dva odstotka mladih žensk oziroma 1,5 milijona Evropejk, starih med 18 in 29 let. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerskimi organizacijami izvaja projekt Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti, s katerim želimo mlade usposobiti za varno ter odgovorno rabo svetovnega spleta in za spoštljivo komunikacijo ter s tem prispevati k večjemu spoštovanju dostojanstva in pravic žensk in moških v naši družbi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media