Ta veseli dan kulture vabi v nedeljo

1. december 2017

Na rojstni dan Franceta Prešerna, 3 decembra, že nekaj let praznujemo Ta veseli dan kulture, ko je omogočen prost vstop v različne kulturne ustanove: muzeje, galerije, gledališča ...  V 56 krajih po Sloveniji 145 organizatorjev pripravlja skupno več kot 320 dogodkov namenjenih vsem starostnim skupinam, podrobnejše informacije najdete na spletni strani ministrstva za kulturo:  www.mk.gov.si/si/ta_veseli_dan_kulture_2017/seznam_prireditev_2017. Letos bo še posebej slovesno, saj se začenja Evropsko leto kulturne dediščine.

Po vsej Evropi, seveda tudi v Sloveniji,  bodo potekali dogodki in projekti, organizirani z namenom vzbuditi zanimanje za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih. Kulturna dediščina nam namreč pomaga razumeti preteklost in ustvariti boljšo prihodnost. To se odraža tudi v sloganu za leto: "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost". Predstavljamo le nekaj nedeljskih dogodkov.

V Narodni galeriji v Ljubljani se lahko ob 11. 30 udeležite slavnostnega odprtja Evropskega leta kulturne dediščine. Ta dan bodo pripravili strokovna vodstva, otroci in družine bodo od 10. ure naprej lahko izdelovali barvite ptičke iz preste iz papirja in žičk, nato pa bodo okrasili novoletno drevesce. Več o programu najdete na: www.ng-slo.si.

V Plečnikovi hiši si lahko ogledate stalno razstavo in občasno razstavo o vodnjakih po Ljubljani,  za voden ogled  mojstrovega domovanja pa si morate termin rezervirati 1. decembra od 8. do 14.ure na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Več na: www.mgml.si

V  Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri si lahko njihove zbirke ob 11. uri ogledate pod strokovnim vodstvom, pokazali bodo tudi peko kruha v krušni peči, od 14.do18. ure pa bo potekala  delavnica za osnovnošolce, izdelovali bodo brenčače. Potem pa bo muzej do 28. februarja 2018 zaprl svoja vrata, saj prostorov ne ogrevajo! Podrobnosti na: www.tms.si

V Litiji bodo v turistične namene odprli enega najstarejših rudnikov na Slovenskem, rudnik Sitarjevec. Otvoritev bo potekala na platoju pred rudnikom ob 15. uri. Obiskovalce bodo vodniki popeljali po izvoznem rovu, v katerem si boste lahko ogledali razstavljene kamnine, rude in minerale, blago naravno obarvano z rudniško vodo, nakit izdelan iz mineralov rudnika Sitarjevec in  predstavitveni film. Več  informacij na: http://litija.si.

V Muzeju novejše zgodovine Celje bo med 16. in 18. uro med drugim oživela Ulice obrtnikov na stalni razstavi Živeti v Celju. Sodelovali bodo: Tatjana Frajle Maslo, Jana Rebevšek, Marta Žohar, Fanika Pavič, Anton Mužič, Miroslav Bahčič, Ivan Krivec, Željko Tomažin in farmacevt Slavko Rataj. Ob 17. uri  pa bo javno vodstvo po občasni razstavi Čim enotnejši, tem močnejši! 90 let od prihoda Mohorjeve družbe v Celje. Več na: www.muzej-nz-ce.si. 

Kobilarna Lipica vabi na Kras. Od 11. ure dalje si lahko brezplačno ogledate posestvo z več kot 300 belimi lipicanci in tradicijo od leta 1580, Lipikum - muzej lipicanca, Galerijo Avgusta Černigoja in muzejske zbirke kočij. Pripravili bodo tudi prikaz podkovanja lipicancev, kreativne delavnice za otroke in  božično-novoletno tržnico. Ob 15. uri bo premiera nove predstave Lipiške šole klasičnega jahanja (za doplačilo). Občudovali boste lahko eleganco belih konj med vožnjo vpreg in občudovali figure  kot so piaffe, passage in piruete. Vrhunec nove predstave bodo spektakularni skoki nad zemljo, ki jih izvajajo le žrebci z izjemnim talentom, ko jih po letih šolanja z jahačem povezuje močna vez vzajemnega zaupanja. Podrobnejše podatke preberite na: www.lipica.org.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media