Brez zadreg pri sporazumevanju  z invalidi

2. december 2017

Založba Beletrina je ob mednarodnem dnevu invalidov, 3. decembru,  izdala prvo brošuro, namenjeno informiranju javnosti o dostopnosti in načinih sporazumevanja z osebami z različnimi oblikami oviranosti.

Osebe z oviranostjo so še pogosto zapostavljene, bodisi zaradi nedostopnosti fizičnega ali spletnega okolja bodisi zaradi pomanjkanja informacij javnosti, kako vzpostaviti stik z njimi in kako se sporazumevati. K večji osveščenosti naj bi pripomogla brošura Premagovanje ovir v komunikaciji, ki je izšla v knjižni obliki, najdete pa jo tudi na spletnem naslovu: http://www.skrito.si/files/premagovanje_ovir_v_komunikaciji.pdf.

 Veliko ljudi ob prvem kontaktu z invalidno osebo občuti nelagodje, saj ne vedo, kakšen je primeren način komuniciranja z osebo, ki ima težave z vidom, sluhom ali govorom, se sooča s težavami v kognitivnem mišljenju, v duševnem zdravju ali pa ima omejeno kontrolo gibanja. V brošuri so predstavljena priporočila ter splošna pravila sporazumevanja in vedenja v osebnem stiku z invalidnimi osebami ter predlogi za uporabo nadomestne komunikacije, kjer se kombinira uporaba kretenj, slik, besed in predmetov. Predstavili so tudi  možnosti uporabe različnih kanalov komuniciranja ter podporne tehnologije, ki jo osebe z oviranostjo najpogosteje uporabljajo pri telefonski in elektronski komunikaciji ter pri spletnih ali multimedijskih predstavitvah in tiskanih gradivih.

Pri Belentrini so izdelali še kratek osveščevalni film o življenju invalidov, ogledate si ga lahko na:  https://youtu.be/1HSVMpA_ep0. Brošura in film sta nastala v okviru projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z oviranostjo ministrstva za infrastrukturo.


Vaši komentarji


© 2018 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media