Tudi gore niso vedno na razpolago 

11. december 2017

Triglav

 Svetovni dan gora, ki ga od leta 2003 praznujemo 11. decembra, letos poteka na temo gore pod pritiskom podnebja in človeka. Kot je v poslanici zapisal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, živimo v času, ko planinstvo predstavlja eno izmed najbolj množičnih oblik rekreacije v Sloveniji pa tudi v sosednjih alpskih državah. Ta oblika rekreacije je povezana tudi z določeno stopnjo tveganja, hkrati pa gibanje in bivanje v gorah ugodno vplivata na zdravje.

 Da pa bo ta športno-rekreativna dejavnost ostala tako množična tudi v prihodnje, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Predvsem je to primerno urejena planinska infrastruktura, zlasti koče in planinske poti, za katere večinoma skrbijo planinska društva na temelju prostovoljstva. »Če želimo to dejavnost tudi v prihodnje izvajati z ustreznim odgovornim odnosom do narave, bo potrebno večje sodelovanje tistih, ki v planinstvu, pohodništvu in gorskem sodelovanju vidijo nadaljnji razvoj slovenskega turizma,« je poudaril Eržen.

V povezavi s tem je pomemben dejavnik tudi obvladovanje prometnih tokov v alpskih dolinah, saj sedanje neurejeno stanje ustvarja že kar kaotične razmere, ki nimajo samo negativnega vpliva na okolje, pač pa moteče posegajo v bivalne razmere prebivalcev v krajih pod gorami. »Zato v planinski organizaciji podpiramo tiste projekte in pobude, ki vodijo k razvoju manjših krajev na osnovi planinske in gorniške tradicije, brez velike turistične infrastrukture, in spodbujanju aktivnosti v gorah, ki se izvajajo z odgovornim odnosom do narave.« Hkrati pa je Eržen poudaril, da se v Planinski zvezi Slovenije zavedajo, da se vzgoja in izobraževanje za tak odnos začneta že v rosnih letih, ne samo v ožjem družinskem okolju, pač pa tudi v vrtcih in šolah. 

Ustanovitev Evropskega združenja planinskih organizacij v letošnjem letu je priložnost, da se izzivi, ki nastajajo v gorskem svetu in zadevajo tako naravo, prebivalce in obiskovalce, približajo tistim, ki v zakonskem in upravljavskem smislu odločajo o ustvarjanju pogojev za njihovo uspešno razreševanje. Priložnost, k uresničitvi katere bomo morali planinci in gorniki prispevati svoj delež, je zaključil svojo poslanico Miro Eržen.

V teh dneh po celotnem alpskem prostoru potekajo aktivnosti, delavnice in drugi dogodki pod okriljem pobude Brati gore. V Sloveniji se bo zvrstilo mnogo dogodkov na temo planinske kulture, med katero prištevamo različne zvrsti – od fotografije, filma, likovnih del do poezije, leposlovja in muzejske dejavnosti. Koledar dogodkov najdete na: www.pzs.si/novice.php?pid=12224


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media