Demenca, moja učiteljica

21. december 2017

Ana Cajnko je tudi zaradi svoje izkušnje s pokojno mamo, ki je imela demenco pred več kot sedmimi leti ustanovila društvo RESje. V njem se družijo in usposabljajo prostovoljci, ki nudijo pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem. Glavni cilj društva je namreč izboljšati njihovo življenja ter zmanjšati stigmo na področju demence.

Podoben cilj želi doseči tudi s knjigo Demenca, moja učiteljica, ki je ravnokar izšla. V njej pripoveduje o tem, kako je mama počasi drsela v svoj svet in kako so njeno bolezen spremljali - in sprejemali - njeni bližnji, pa tudi negovalno in zdravstveno osebje, ko je živela v domu starejših občanov. Zapisala je tudi pretresljive zgodbe o psihičnem nasilju, posmehovanju, ukazovanju, zasmehovanju ali ignoriranju oseb z demenco. Zgodbe, ki jih ne bi smelo biti. V nobenem domu. Ona se je takemu ravnanju uprla in se upira vsak dan, preko društva RESje, zapisov v medijih in knjige, za katero Ana Cajnko pravi, da je spodbuda tistim, ki pravijo, da se ne da nič narediti. »Marsikaj se da narediti, če poiščeš ljudi, ki so empatični, znajo delati s starejšimi in so radi z njimi. Taki, ki razumejo bolezen, premorejo veliko znanja, predvsem pa srčne kulture in strpnosti.«

Žal pa marsikje človeka, ki je živo bitje, s svojo zgodovino, izkušnjami, znanji, ob vselitvi v institucijo spremenijo v predmet. Dr. Katerina Vidner Ferkov je na predstavitvi knjige dejala, da je avtorica pogumna, ker si je upala povedati resnico. Tudi sama je imela slabe izkušnje z bivanjem babice v enem od domov starejših občanov, zato trdi, da je odnos večine slovenskih ustanov do ljudi z demenco obupen. Ni več pomembno, kaj je kdo v svojem življenju dosegel, na starost vsi postanejo predmet debate o tem, koliko minut obravnave, koliko plenic in kakšno juho si zaslužijo? Takega ravnanja v družbi ne smemo dopustiti, za pravice starejših se moramo boriti tisti, ki se lahko, sta se strinjali z Ano Cajnko.

 Ana Cajnko (desno) in založnica Neva Brun

Pri založbi Forma 7 sta doslej že izšli dve knjigi s podobno temo.  Knjiga Demenca, moja učiteljica stane 22,90 evra, naročite jo lahko pri založbi , tel. št.: 01 25 72 171, e-pošta: forma7@siol.net ali pa na društvu RESje, tel. št.: 041 694 360, e-pošta: resje.info@gmail.com.

Besedilo in fotografiji: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media